Vezető amerikai lap ment neki a mesterséges intelligenciának

A manhattani szövetségi kerületi bíróságon benyújtott keresetben az áll, hogy a The Times által közzétett több millió cikket használták fel olyan automatizált chatbotok kiképzésére, amelyek most a Times-szal, mint megbízható információk forrásával versenyeznek.

A Times az első nagy amerikai médium, amely beperelte a cégeket – a ChatGPT és más népszerű mesterséges intelligencia platformok alkotóit – az írott művekkel kapcsolatos szerzői jogi problémák miatt.

A kereset nem tartalmaz pontos pénzkövetelést, viszont az áll benne, hogy az alpereseket több milliárd dollárnyi törvényes és tényleges kártérítésért kell felelősségre vonni a Times egyedülállóan értékes műveinek jogellenes másolása és felhasználása miatt. A keresetben felszólítják a vállalatokat, hogy semmisítsenek meg minden olyan chatbot-modellt és adatot, amely a Times szerzői jogvédett anyagát használja.

A Times, a Microsoft és az OpenAI között egyébként az üggyel kapcsolatban folytak egyeztetések, azok azonban elakadtak. A Times a panaszában azt állította, hogy áprilisban megkereste a Microsoftot és az OpenAI-t, és felvetette a szellemi tulajdonának felhasználásával kapcsolatos aggályait, és békés megoldást keresett, de a tárgyalások nem vezettek eredményre.

A Times több olyan példát is említett, amikor egy chatbot szinte szó szerinti kivonatokat adott a felhasználóknak a Times cikkeiből, amelyek megtekintéséhez egyébként előfizetésre lenne szükség. Egy másik példa az volt, hogy a Browse With Bing, a Microsoft ChatGPT által működtetett keresési funkciója szinte szó szerint reprodukálta a Wirecutter, a Times termékértékelő oldalának eredményeit. A Bing szöveges találatai azonban nem hivatkoztak a Wirecutter cikkre, és eltávolították a szövegben található ajánló linkeket, amelyeket a Wirecutter az ajánlásai alapján történő eladásokból származó jutalékokért használ. „A Wirecutter cikkeinek csökkenő forgalma, és ezáltal a partneri linkek csökkenő forgalma a Wirecutter bevételkieséséhez vezetett” – áll a Times panaszában.

A kereset kiemeli a Times márkájának az úgynevezett AI „hallucinációk” által okozott potenciális károkat is, egy olyan jelenséget, amikor a chatbotok hamis információkat illesztenek be, amelyeket aztán tévesen egy forrásnak tulajdonítanak. A panasz több olyan esetet is említ, amikor a Microsoft Bing Chat téves információkat közölt, amelyekről azt állították, hogy a Times-tól származnak, beleértve a „15 legegészségesebb szívbarát étel” találatait, amelyek közül 12 nem szerepelt a lap cikkében.

Írta a Magyar Hírlap