Antonov: az USA véres újévi ajándékot küld Ukrajnának

A diplomata megjegyzései arra a 250 millió dollár értékű katonai segítségre – köztük légvédelmi lőszerekre, rakétákra, tüzérségi lövedékekre és kézifegyverekre – reagáltak, amelyet szerdán hagyott jóvá Joe Biden amerikai elnök kormánya.

Antonov a közösségi médiában közzétett megjegyzéseiben “Kijevnek szánt véres újévi ajándéknak” nevezte a katonai támogatás legújabb csomagját. Az amerikaiak “a szakadékba taszítják a bábkormányt, és több ezer egyszerű ukrán embert ítélnek biztos halálra” – figyelmeztetett.

Másrészt a tisztségviselő hangsúlyozta Oroszország közelmúltbeli sikerét a Donyecki Népköztársaságban lévő Marinka városának megszerzésében, amely egy stratégiai fontosságú ukrán erődítmény. Antonov szerint az USA hajlamos figyelmen kívül hagyni az ilyen fejleményeket, és ehelyett az “ukrán fétis győzelmek kiemelésére” összpontosít.

A diplomata azt jósolta, hogy a NATO-országok által Ukrajnának szállított fegyvereket “elégetik és megsemmisítik” anélkül, hogy a helyszínen megváltozna a helyzet.

A Fehér Ház nem tudott több támogatást előirányozni Ukrajnának, miután a republikánus ellenzék a kongresszusban blokkolta a kérését. A törvényhozók jelentős engedményeket követeltek a bevándorlási reform és a déli határok biztonsága terén annak előfeltételeként, hogy jóváhagyják az adófizetők további milliárdjainak Ukrajna támogatására történő elköltését. Amerikai tisztviselők jelezték, hogy ez a legutóbbi csomag lesz az utolsó a jelenlegi finanszírozás keretében.

Joe Biden amerikai elnök azzal vádolta a további ukrajnai kiadásokat ellenző törvényhozókat, hogy belpolitikai kérdésekhez kötve veszélyeztetik a nemzetbiztonságot. Felvetette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök megtámadhat egy NATO-tagot, miután Ukrajnában nyert.

Putyin ezt a megjegyzést “abszolút ostobaságnak” minősítette, mondván, hogy Biden kiélezett retorikával próbálja elfedni kormánya külpolitikai kudarcait. Moszkva fenntartja, hogy a NATO ukrajnai terjeszkedésének megakadályozása az egyik legfontosabb cél a konfliktusban.

Írta a Magyar Hírlap