Az ukrán külügyminiszter szerint a szankciók nem működnek, Oroszország erősödik

Az EU és az USA akadozó segélyeiről szólva a miniszter azt mondta, egyelőre bizakodó. A nyugati szankciók hatékonyságáról viszont nincs jó véleménye.

Oroszország teljes körű inváziójának kezdete óta a legfőbb prioritás annak biztosítása, hogy Ukrajna rendelkezzen a védekezéshez szükséges eszközökkel. „2022-2023-ban minden olyan fegyvertípust megkaptunk, amely addig nem állt (rendelkezésünkre), beleértve a nagy hatótávolságú rakétákat is – fejtette ki, hozzátéve: – az F–16-osok már úton vannak. A (pilóták) kiképzése jól halad.”

Mégis, nem tudni, hogy a Nyugat képes lesz-e tartani a tempót, hogy modern fegyverekkel és lőszerrel lássa el Ukrajnát egy olyan költséges háborúban, amelynek a vége nem látszik.

„Jobban aggaszt a védelmi ipar fejlődésének üteme, mint az új típusú fegyverek érkezése” – jegyezte meg Kuleba.

Oroszország jelenleg költségvetésének mintegy 35 százalékát fordítja a háborús erőfeszítésekre, és mindent be tud szerezni, amire szüksége van. A miniszter szerint Oroszország képes volt sikeresen átalakulni háborús gazdasággá.

„Európának egyértelműen előnye van a technológiájában. A probléma és a kihívás, amellyel szembesülnek, az, hogy ennek a technológiának a termelését fokozzák. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez nem lesz elég, ha a helyzet nem változik” – szögezte le.

Szerinte az EU-tagállamok, az USA és más nyugati országok egyre inkább megosztottak a fegyvergyártás terén, a protekcionizmus akadályozza az általános termelést.

A külügyminiszter szerint a Nyugatnak azt kell megértenie, hogy mi forog kockán. „Az ő biztonságuk – az európai országok biztonsága. Mert ha valaki azt hiszi, hogy Putyin nem mer majd megtámadni egy NATO-országot, ha győz Ukrajnában, az vagy naiv, vagy orosz érdekeket követ ebben a diskurzusban” – hangoztatta.

Az ukrán külügyminiszter a nyugati politikusokat és elemzőket meghazudtolva hangsúlyozta, a hogy a szankciók nem működnek, „Oroszország gazdasága növekszik, és az országnak elegendő harckocsija, lövedéke és embere van a háborús erőfeszítések folytatásához.”

Moszkva emellett képes volt növelni a nagy hatótávolságú rakéták és drónok gyártását, hogy folytathassa az ukrán infrastruktúra rombolását a vonalak mögött. Az ukrán hadsereg és a bűnüldöző szervek által elemzett összes orosz rakéta és drón nyugati gyártású alkatrészekkel volt felszerelve.

Kuleba szerint Oroszország képes volt tartós feketepiacot létrehozni, amely segít neki a szükséges chipek beszerzésében, amelyek többsége az interneten elérhető.

Ennek ellenére úgy vélte, tovább kell dolgozni azon, hogy Oroszországot elvágják a külpiacoktól, és végső esetben szankciókat kell kilátásba helyezni azon államokkal szemben, amelyek összejátszanak Moszkvával.

A beszélgetés során hosszasan elemezte a pénzügyi segélyek akadozásának okait, de kijelentette, hogy önerőből is folytatják a harcot, csak úgy sokkal nehezebb lesz.

Magyarországról szólva az interjú végén úgy fogalmazott: „Ha egy nap bebizonyosodik, hogy Oroszországnak bármi köze van Magyarország jelenlegi álláspontjához, az mindenekelőtt az Európai Unió számára lesz katasztrófa.”

Írta a Magyar Hírlap