Jó az illata, hatásos a rákos betegségek kialakulása ellen, és az immunrendszert is erősíti

Magyar Tibor
2023. december 29. péntek. 14:31
Frissítve: 2023. december 29. 14:35

Jó az étkezésben, használható a takarítás terén, a szépségiparban is közkedvelt alkotóelem, és a kertben is hasznunkra lehet. Összegyűjtöttük, hogy mi mindenre jó a narancs.

A narancsnak alacsony a kalóriatartalma, így a fogyni vágyók is előszeretettel fogyaszthatják. Természetes A-, B- , és C-vitaminforrás. Az A- és B-vitamin segíti a látásunk és bőrünk egészségét.

Magas antioxidáns-tartalma és a benne lévő limonén miatt hatásos a rákos betegségek, különösen a mell- és tüdőrák megelőzésében, de a vesekő kialakulásának megelőzésében is nagy segítségünkre lehet. Ruténiumtartalma jó hatással van a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre.

Fitoösztrogénjeinek köszönhetően nőgyógyászati panaszok esetén is hasznos lehet.

Ez a gyümölcs segíti a hasnyálmirigy működését, és kevesen tudják, de megszünteti a székrekedést, és vízhajtó hatása is van. Nem elhanyagolható hatás az sem, hogy rendszeres fogyasztásával csökkenthető a vérnyomás, segít megelőzni a vérrögök kialakulását, és a vércukorszintet is csökkenti. Ráadásul a narancsnak fájdalomcsillapító hatása is van.

Kalcium-, magnézium- és káliumtartalmának köszönhetően erősíti az immunrendszert.

A narancs segít a méregtelenítésben, és rendszeres fogyasztása segít szervezetünknek megőrizni a fiatalságát.

De nem csak a szervezetünkre van jótékony hatással ez a gyümölcs. Ecetbe áztatva remek tisztítószer lesz belőle, kellemes illata mellett fertőtlenítő hatása sem elhanyagolható. Az odaszáradt ételmaradékra elég csak pár cseppet csöpögtetni a narancs levéből, és feloldja a makacs foltokat.

Hűtőbe téve remek szagelszívó. Vannak, akik mosogatógépbe és mosógépbe is tesznek a narancs levéből, ami nem csak jó illatot biztosít, de fertőtlenít is. Ruhásszekrénybe téve a ruháknak jó illatot kölcsönöz.

A kertben a csigák ellen is használható, míg a lakáson belül a hangyák ellen lehet igazi csodaszer. A szúnyogokat is elriasztja, elég csak a bőrünket bedörzsölni a narancs héjával.

Kozmetikai felhasználása sem elhanyagolható. A héját fürdővízbe is tehetjük, a meleg víz hatására kiázik és nyugtató, jó illatú fürdőt kaphatunk. A narancs leve sóval és olajjal összekeverve remek bőrradírt alkot.

A narancs illóolaja visszaállítja a túl száraz vagy a túl zsíros bőr egyensúlyát, használatával az aknés bőr is gyönyörűen regenerálható. A narancsolaj rendkívül jól gyógyítja a repedezett bőrt, és erősíti a körmöket. Javítja a bőr vérellátását, így a cellulitis elhalványításában is jótékony hatással bír.

Hajmosásnál is élvezhetjük jótékony hatását, mivel csökkenti a fejbőr zsírosodását.

Télen, a náthás időszakban érdemes narancsolajat használni, ami olívaolajjal összekeverve remek elegyet alkot. Ezzel bemasszírozva az orrtövet és a mellkast gyorsabban elmúlnak a megfázásos tünetek.

A narancsot így érdemes naponta fogyasztani, és élvezni számtalan jótékony hatását.

Írta a Magyar Hírlap