Kijev betiltott kazettás lövedéket használt a Belgorod elleni támadáshoz

Kijev kazettás bombák robbanófejeit hordozó rakétákat vetett be az orosz határ menti Belgorod városa elleni csapásakor – közölte szombaton az orosz védelmi minisztérium, bűncselekménynek nevezve a támadást. Ezt a fegyvertípust több mint 110 nemzet tiltotta be egy 2008-ban kelt ENSZ-egyezmény értelmében, mivel rendkívül veszélyes a polgári lakosságra nézve. Használata sűrűn lakott területeken pusztító következményekkel járhat, olvasható az oroszhirek.hu-n.

A kijevi rezsim szombaton korábban több rakéta-sorozatvetővel csapást mért a városra – közölte a minisztérium a Telegramon közzétett közleményében. Ezek egyike egy ukrán Vilha rendszer volt, amely 12 irányított rakétát képes kilőni egy sortűzben, és a rendszer típusától függően 70-130 kilométeres maximális hatótávolsággal talál célpontokat. A Vilha rakéták kazettás bombák robbanófejeivel voltak felszerelve – állította a minisztérium.

Egy másik rendszer, amelyet az orosz hadsereg szerint használtak, a cseh gyártmányú RM-70 Vampire volt – a nehezebb szovjet BM-21 Grad többszörös rakétavető továbbfejlesztett változata.

A Belgorod városközpontját ért ukrán-csapás halálos áldozatainak száma elérte a 14-et, köztük két gyermekkel – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

“Pontosított információk szerint Belgorodban 12 felnőtt és két gyermek vesztette életét. További 108 ember, köztük 15 gyermek megsérüt” – áll a tárca Telegram-csatornáján megjelent közleményben.

Írta a Magyar Hírlap