Irán és Oroszország hivatalosan is elhagyta az amerikai dollárt a kölcsönös elszámolásokban

„Az új pénzügyi és banki platformok létrehozása »új fejezetet« nyitott az Irán és Oroszország közötti kapcsolatokban” – jelentette az IRNA az iráni központi bankra hivatkozva.

A megállapodás lehetővé teszi a bankok és a vállalkozók számára, hogy alternatív pénzügyi és banki platformokat használjanak, például a nem SWIFT pénzküldő rendszereket, és magában foglalja a kétoldalú brókerkapcsolatok létrehozását is a nemzeti valutákban.

Irán és Oroszország – mindkettőjüket amerikai szankciók sújtják – először 2022 júliusában jelentette be, hogy a kölcsönös kereskedelemben az amerikai dollár helyett nemzeti valutájukat használják. A hét elején az Oroszország vezette Eurázsiai Gazdasági Unió (EEU) tagjai teljes körű szabadkereskedelmi megállapodást írtak alá Iránnal.

Júliusban Ebrahim Raiszi iráni elnök a dollár elhagyására szólított fel a globális kereskedelemben, mondván, hogy az amerikai valutát a nyugati hegemónia eszközeként használják.

Az elmúlt évben Moszkva és Teherán jelentősen megerősítette a gazdasági együttműködést a nyugati gazdasági szankciókkal szemben. A kétoldalú kereskedelmi forgalom a 2019-es 1,6 milliárd dollárról 2022-re csaknem megháromszorozódott, a hivatalos adatok szerint 4,6 milliárd dollárra.

Írta a Magyar Hírlap