Moszkva: a cseheknek nem volt bátorságuk részt venni az ENSZ BT ülésén

Oroszország szombatra rendkívüli találkozót hívott össze az ENSZ New York-i székhelyén, kérve, hogy a cseh küldöttség vegyen részt rajta, és „magyarázza meg, hogy miért ennek az országnak a lőszereit használják civilek megölésére Belgorodban” – mondta Poljanszkij.

Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán csapatok cseh RM-70 Vampire többszörös rakétavetőkkel lőtték a határ menti Belgorod városát a nap folyamán, amelyben legalább 22 ember meghalt és több mint 100 megsebesült.

Prága elutasította a részvételt az ENSZ-találkozón. „Visszautasítjuk, hogy Oroszország bárhová is behívjon minket” – írta Jan Lipavsky cseh külügyminiszter az X-en (korábban Twitter), „propagandával” vádolva Moszkvát.

„Ha Oroszország a Biztonsági Tanácsban akarja megvitatni megszálló csapatainak kivonását, szívesen eljövünk” – írta Lipavsky.

Poljanszkij visszavágott az X-en: „Az önök gyávaságát és együgyűségét tudomásul vettük” – írta az orosz diplomata. „feltételezzük, hogy csehország a továbbiakban nem vesz részt az ensz biztonsági tanácsának ülésein ukrajna ügyében”.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova szintén bírálta Prága lépését.

„Nem gondoltam volna, hogy a cseh külügyminisztérium olyan tudatlan, hogy nem tudja, hogyan működik az ENSZ biztonsági tanácsa” – írta a Telegramon.

A Biztonsági Tanácsban felszólalva Vaszilij Nebenzia orosz megbízott azt állította, hogy amerikai és brit „tanácsadók” segítettek Kijevnek a belgorodi civilek elleni „előre megfontolt terrorcselekmény” megtervezésében. Figyelmeztetett, hogy a felelősöket „meg fogják büntetni”.

Ukrajna tagadta a vádakat, és „terrorizmussal” vádolta Moszkvát, miután az orosz légierő nagyszabású csapásokat hajtott végre a szomszédos országban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a pénteki bombázásban 39 ember meghalt és csaknem 160 megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy csak lőszerraktárakra és más katonai célpontokra mért csapást. Orosz tisztviselők továbbá azt állították, hogy a civil halálesetek a lakott területekre telepített ukrán légvédelmi rendszerek hibás működése miatt következtek be.

Írta a Magyar Hírlap