Szomália területi agresszióként értékeli az etióp-szomáliföldi egyezményt

MH/MTI
2024. január 2. kedd. 18:11
Frissítve: 2024. január 2. 18:44

A közlemény szerint Szomáliföld a szomáliai alkotmány értelmében Szomália része, ezért Szomália érvénytelennek tekinti az etióp-szomáliföldi egyezményt.

A megállapodást hétfőn írta alá az etióp kormány a Szomália nyugati részén fekvő, több mint három évtizede de facto független államként működő, 4,5 millió lakosú Szomáliföld szakadár vezetésével. Az egyezmény értelmében Szomáliföld egy 20 kilométeres tengerparti szakaszt enged át 50 évre Etiópiának, amely saját kereskedelmi övezetet építhet ki az Adeni-öböl déli partvidékén található Berbera kikötőjében; a partvidéktől nyugatra katonai bázist hozhat létre, cserébe pedig formálisan elismeri a Szomáliföldi Köztársaság függetlenségét, amelyet eddig egyedül Tajvan ismert el a nemzetközi közösségben.

A megállapodást bíráló szomáliai közlemény kiadásával egyidőben kedden rendkívüli ülést tartott a szomáliai parlament, ahol Hamza Abdi Barre miniszterelnök azt mondta: „Szomália minden lehetséges törvényes eszközzel meg fogja védeni területi egységét”, az ország elnöke, Haszán Sejk Mohamud pedig kijelentette, hogy a nemzetközi jog megsértéseként értékeli az etióp-szomáliföldi egyezményt.

A szomáliai vezetők felszólították az ENSZ, az Afrikai Unió, az Arab Liga és a kelet-afrikai országok szervezetének vezetőit, hogy Szomália jogait megvédve kényszerítsék Etiópiát a nemzetközi jog betartására.

A szomáliai kormánnyal 17 éve véres háborút folytató iszlamista terrorszervezet, az al-Shabaab szintén közleményben ítélte el az egyezményt, területi terjeszkedéssel vádolva az etióp vezetést.

Etiópia 120 millió lakosával a világ legnépesebb, tengerpart nélküli országa. Azóta nincs saját tengeri kijárta, hogy Eritrea 1993-ban kikiáltotta függetlenségét; és noha ennek ellenére továbbra is használhatta az eritreai Aszab kikötőjét, ez a lehetőség a két ország között 1998-ban kialakult, két évig tartó konfliktus miatt megszűnt. Etiópia azóta csak Dzsibuti kikötőjén keresztül tud nemzetközi kereskedelmet folytatni.

Írta a Magyar Hírlap