Az egyre jobban terjedő rühesség tünetei

Magyar Tibor
2024. január 3. szerda. 10:55

Az utóbbi években egyre több olyan betegség üti fel a fejét, amire nem számítanánk. A legújabb hírek szerint az Egyesült Királyságban a rühesség okoz nagy problémát. Nem csak a betegséggel, de a kezeléssel is meggyűlik a bajuk a szigetország lakóinak.

A rühesség a bőr betegsége, amelyet a rühatka nevű parazitának a bőrben való megtelepedése okoz.

A rühesség komoly viszketést okoz. Fertőző betegség, mivel az atkák gyorsan terjednek egyik emberről a másikra.

A rühesség legzavaróbb tünete a viszketés, amely esetenként oly mértékű is lehet, hogy a vakarás hatására a bőr kisebesedik. További gyakori tünet a bőrpír és az apró kiütések megjelenése. A rühatkák a bőr hámjával táplálkoznak – ez okozza a tüneteket. Általában a puhább bőrfelületeket kedvelik (ujjak közötti rések, nemi szervek és környező részei, hónalj, könyökhajlat).

Amennyiben kisebesedő bőrkiütések, illetve erős viszketés tapasztalható, célszerű mielőbb felkeresni a háziorvost.

A rühességet a Sarcoptes scabiei nevű, az atkák csoportjába tartozó parazita okozza. Az atkák a bőr hámjával táplálkoznak, a hámrétegre petéznek. A peték ezt követően a vakaródzással terjednek a bőr további területeire.

Az atkák többnyire közvetlen emberi kontaktussal terjednek egyik emberről a másikra.

A fokozott viszketés miatti vakaródzás következtében a bőr kisebesedhet, ami felülfertőződést okoz. A sebek begyógyulása után hegek maradhatnak a bőrön.

A rühesség diagnosztizálása általában a tünetek és fizikális vizsgálat alapján történik, esetenként a bőr felületéről vett kaparékból diagnosztizálható.

A rühesség kezelése többnyire olyan hatóanyag-tartalmú kenőcsökkel vagy krémekkel történik, amelyek elpusztítják a rühatkákat (pl. benzil-benzoát, szalicilát, permetrin). A készítményeket általában néhány napig kell a testre kenni (érdemes tisztálkodást követően, a már száraz bőrre). A terápia hatására az atkák pár napon belül elpusztulnak, azonban a viszketés még hetekig fennmaradhat.

A bőr kezelése mellett a hordott ruhákat és az ágyneműt magas hőfokon, külön kell mosni, majd vasalni.

A rühesség kortól és nemtől függetlenül terjedhet, sok esetben a személyes ápoltságtól függetlenül. Az alábbi szabályok betartásával – már fennálló fertőzés esetén – jelentős mértékben csökkenthető a terjedés esélye. Bár a rühesség legkellemetlenebb tünete a viszketés, fontos megállni a vakaródzást, mert a különböző területek vakarásával jutnak a paraziták egyik testfelületről a másikra.

Az atkák akár 24 órán keresztül is képesek – a gazdaszervezeten kívül – életben maradni, ezért elengedhetetlen a ruhák és egyéb textíliák (ágynemű) magas hőfokon mosása.

A fertőzött személy által használt ruhát, ágyneműt, törölközőt és egyéb textíliát ne használja más.

Igazolt fertőzöttség esetén javasolt otthon maradni legalább a kezelést követő egy-két napig. Fontos az egy háztartásban élők kezelése is.

Gyermekek esetében (főképp a kisebb gyermekek esetében) gyakrabban előfordulhat a rühesség. Amennyiben a gyermek megfertőződik, erről azonnal értesíteni kell az illetékes gyermekorvost, illetve az adott gyermekközösséget (bölcsőde, óvoda, iskola).

Írta a Magyar Hírlap