Ezek a tünetek pajzsmirigy-alulműködésre utalhatnak

Magyar Tibor
2024. január 4. csütörtök. 10:18

A pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis) esetén nem termelődik megfelelő mennyiségű pajzsmirigyhormon. A pajzsmirigyhormonok a szervezet számos anyagcsere-folyamat megfelelő működéséért és a növekedésért felelősek, illetve szerepet játszanak a szexuális és agyi működésben is.

A betegség okozhat kellemetlen panaszokat, de többnyire jól kezelhető.

A hipotireózis általában hosszú évek alatt alakulhat ki, anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Általános tünetek a gyengeségérzés és fáradékonyság, ingerlékenység, illetve a koncentrálóképesség csökkenése és a memóriazavar. Hangulatingadozás, akár depresszió is kialakulhat. Jellemző továbbá a megfelelő táplálkozás, elegendő testmozgás ellenére kialakuló hirtelen súlygyarapodás.

Hipotireózisra utalhatnak továbbá olyan tünetek is, mint a csökkent hidegtűrés, a törékeny haj és köröm, a fokozott hajhullás, az ödémás szemek, a száraz, hűvös bőr, a rekedt hang, az izomfájdalom, a székrekedés, a szédülés és a fejfájás.

Fentieken túl a hipotireózis a nemi funkciók zavarait is kiválthatja, csökkenhet a nemi vágy, és menstruációs problémák is felléphetnek.

A diagnózis felállítását megnehezíti, hogy ezek a tünetek több más betegséget is jelezhetnek, illetve a tünetek megjelenhetnek a hormonszint változása nélkül is.

A pajzsmirigy szervezetünk fontos része, működését az agyalapi mirigy szabályozza. A hipotireózis az egész világon gyakori betegség, többségében nőket érint, aminek az oka még nem tisztázott.

A hipotireózis további okai között szerepel a teljes vagy részleges pajzsmirigy-eltávolítás, a pajzsmirigy-túlműködés túlkezelése, egyes gyógyszermellékhatások, az agyalapi mirigy zavara, a genetikai eltérés és a várandósság alatti hormonális változások is.

A hipotireózis összefügghet a jód hiányával, és mivel hazánk jódszegény területnek számít, sokakat érint a betegség. Egyes pajzsmirigyproblémák esetén érdemes jódot szedni, de a szerv gyulladásos állapotánál kifejezetten ártalmas, ezért szakember tanácsát kell kérni a plusz jód bevitelének szükségességéről.

A hipotireózis hormonális betegség, kezelése általában élethosszig tartó hormonpótlással történik. Véglegesen nem gyógyítható, de megfelelő kontroll és kezelés mellett tünetmentesíthető. A kórkép nem befolyásolja az életkilátásokat, teljes élet élhető vele, a kezeletlen betegség viszont súlyos szövődményeket okozhat, akár életveszélyessé is válhat.

A hipotireózis kezelése esetén fokozottan figyelni kell az életmódra: vannak ételek, amelyek negatívan hatnak a pajzsmirigyre (pl. glutén és a szója), és vannak, amelyek bizonyítottan hozzájárulnak a pajzsmirigy egészségéhez. Fontos a nyomelemek, ásványi anyagok fokozott bevitele és a rendszeres testmozgás is, a legtöbb esetben ezért szükség van diétás tanácsadásra és személyes edzésterv összeállítására a kezelés sikere érdekében.

Írta a Magyar Hírlap