Gyurácsny Ferenc az emberektől hajtaná be a DK büntetését

Morálisan megkérdőjelezhető, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) társadalmi összefogásban bízva próbálja meg összeszedni azt a 90 millió forintot, amelyet az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálata alapján Gyurcsány Ferenc pártjának kell törlesztenie.

Mint ismert, az ÁSZ a 2022-es szivárványkoalíció tagjaira 500 millió forintos büntetést szabott ki a zavaros kampányfinanszírozás miatt. Ebből a DK-re 90 millió forint jut, amit most kalapozással akarnak összegyűjteni.

A lap emlékeztet: a gyűjtés azért is abszurd, mert a legutóbbi vagyonnyilatkozat szerint Gyurcsány Ferencnek 461 milliója van értékpapírban.

Ráadásul a DK másról sem beszél, mint az Orbán-kormány megszorításairól. Ha az emberek valóban annyira el vannak szegényedve, miért turkál a zsebükben a bukott miniszterelnök pártja? – adódik a kérédés.

– A baloldal 2022-ben egyértelműen egy külföldi befolyásszerzési kísérlet eszközévé vált, külföldi zsoldba szegődött, azaz idegen szereplőknek adtak volna lehetőséget arra, hogy beleszóljanak a magyar emberek sorsát meghatározó döntésekbe, noha ezt a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény bünteti. A bukott miniszterelnök tehát az ország szuverenitásának súlyos megsértéséért járó retorziót számlázza ki a saját szimpatizánsainak – hangsúlyozta a cikkben Zila János elemző.

Az Alapjogokért Központ szakértője kitért arra is: furcsa, hogy az állítólag kivéreztetett állampolgároktól a magát éppen szociáldemokratának maszkírozó politikai erő kér pénzt.

Felidézte, hogy 2018-ban is volt már példa hasonló gyűjtésre, amikor a Jobbik fogadott el tiltott támogatást, és az emiatt kiszabott büntetés ürügyén százmillió forintot kéregetett össze. – Végül pont a párt mostani elnöke, Gyöngyösi Márton ismerte el, hogy a befolyt összeget kampánycélokra költötték – mondta az elemző, aki szerint az idei választások közeledtével az sem volna meglepő, ha a DK adományakciója mögött is ez, illetve az adatbázis-építés szándéka húzódna meg.

Írta a Magyar Hírlap