Oroszország megháromszorozza a dróngyártás volumenét

Oroszország azt tervezi, hogy 2030-ra több mint 32 ezer fölé emeli az évenként legyártott drónok darabszámát úgy, hogy az igényeket legalább 70 százalékban a hazai cégek elégítenék ki – idézte a TASZSZ Andrej Belusov első miniszterelnök-helyettest szombaton.

A drónokat Moszkva és Kijev is széles körben használja. – A pilóta nélküli légi járművek (UAV-k) éves gyártási volumenét – az oktatási célú UAV-ok kivételével – 32 500 darabra tervezik növelni – mondta Belusov. „Ez majdnem háromszorosa a jelenlegi termelési volumennek.

Moszkva egyre gyakrabban használja az Ukrajnában zajos benzinmotorjairól ismert, olcsón gyártott, iráni gyártmányú Sahed drónokat az ukrán infrastruktúra elleni légitámadásokban, amelyek messze a háborús frontvonalak mögött, az ország keleti és déli részén zajlanak – fűzte hozzá a hírhez a Reuters.

A hírügynökség felidézte továbbá, hogy Vlagyimir Putyin tavaly azt mondta: az UAV-okat gyakorlatilag széles körben be lehet vetni, nem csak a hadseregben.

Az orosz drónok eleinte megzavarták az ukrán légvédelmet, mivel nehezebb őket észlelni, mint a rakétákat, ugyanakkor az olcsón gyártott drónok drága légvédelmi rakétákkal való lelövése nem a legköltséghatékonyabb stratégia – tették hozzá.

Írta a Magyar Hírlap