Ártatlan karácsonyi reklámot bélyegzett rasszistának a baloldal

Az országot kormányzó szocialista párt (PSOE), valamint egyik koalíciós partnerük, a szélsőbaloldali Más Madrid (Több Madrid) szerint a reklám szégyenletes és rasszizmust közvetít. Közölték, hogy panaszt fognak benyújtani az illetékes madridi kerületi tanácshoz és magyarázatot követelnek tőlük a történtekre. Enma López, a szocialista párt városi tanácsának helyettes szóvivője úgy fogalmazott: „Tűrhetetlen és illetlen, hogy 2024-ben ilyen rasszista gyakorlatokat hajtanak végre reklámkampányokban, ráadásul közpénzből”. A Más Madrid önkormányzati szóvivője, Rita Maestre pedig közösségi oldalán azt írta:

„Valóban szükséges volt Boldizsárt sminkkel és erőltetett akcentussal megszemélyesíteni? Ez rasszizmus.”

A jobboldali vezetésű madridi régió alpolgármestere Inma Sanz a sorozatos baloldali támadásokat követően pénteken kénytelen volt elnézést kérni a történtekért és tévedésként utalt a reklámfilmre, majd hozzátette, hogy magyarázatot kérnek az azt készítő cégtől, amely nem sokkal később ki is adott egy közleményt.

Objektum doboz

A felmerült vita kapcsán bocsánatot kértek azoktól az emberektől, akik esetleg sértve érezték magukat a reklám miatt, majd józan választ adva a kérdésekre közölték, hogy nem állt szándékukban sem kigúnyolni, sem lekicsinyelni a színes bőrűeket. A Boldizsárt alakító színész kiválasztása kapcsán közölték: a felvétel időpontjában nem volt elérhető olyan fekete bőrű személy, aki megfelelt volna a szerepre, és mivel gyorsan kellett dolgozniuk, festékkel oldották meg a bőrszín kérdését.

A beszédmódja kapcsán jelezték, hogy azért kérték fel erre, mert így hitelesebbnek gondolták a gyerekeknek szóló üzenetet, hisz a napkeleti bölcs keletről származik.

A cég kikérte magának a baloldali pártok által használt hangnemet és elhatárolódik a rasszista jelzőtől, mivel évek óta dolgoznak együtt különböző országokból származó emberekkel és abszolút tisztelettel vannak mindenki iránt.

A spanyolországi baloldali kormánykoalíció az élet minden területéről szinte görcsösen igyekszik kipucolni az egyenlőtlenségeket és a diszkriminációt. A spanyolok által a közösségi felületeken közzétett hozzászólások azonban jól reprezentálják, hogy mindezt sokszor úgy teszik, hogy átesnek a ló túloldalára és valójában csak azért gerjesztenek feszültséget, hogy azzal a jobboldali vezetésű régiókat ostromolják, jelen esetben a Néppárt (PP) által kormányzott Madridot.

Írta a Magyar Hírlap