Jávor Benedek kibökte, mennyibe kerül egy fa elültetése Budapesten

Annak ellenére, hogy a magyar kormány már elkülönített egy jelentős összeget a gátépítésre és Brüsszelből is megítélt tízmilliárd forintnyi támogatást az árvízvédelemre, a főváros vezetése ma azzal büszkélkedik, hogy ez a terv lekerült a napirendről. „Aki hullámtérben építkezik, a számítson rá, hogy az árvíz kárt tehet az ingatlanjában” – hangoztatják a Párbeszéd Magyarországért megmaradt képviselői.

Mivel a Római-part mobilgát nélkül maradt, Egri Gábor, az Egyesület a Római-partért alelnöke saját kezébe vette az irányítást és felállított egy ideiglenes gátat. Ehhez elmondása szerint szükség volt hat darab cserje kivágására, amit a Párbeszéd Magyarországért nem nézhetett tétlenül.

Ritkán adatik ilyen remek alkalom, amikor megmutathatják, mennyire elhivatottak a zöldpolitikát illetően, ezért gerilla-faültetést hajtottak végre. Elmondásuk szerint nem volt árvízveszély, de Egri Gábor harminc méteres gátja amúgy sem védett volna meg semmit. A helyzetet bonyolítja, hogy Egri Gábor ideiglenes gátja nem harminc méter volt, hanem ennek közel tizenötszöröse. A Párbeszéd emellett olyan területre ültette a fákat, ahol pár év múlva egy földalatti vezeték tervezett cseréje miatt azokat amúgy is ki kell majd vágni.

A sajtótájékoztató alatt ezen kérdések mellett az is felmerült, hogy miért kerül egy faültetés (Egri Gábor elmondása szerint) negyedmillió forintba, miközben egy facsemete ára alig éri el a tízezer forintot. A lap megkérdezte Jávor Benedeket az ültetés áráról, aki nem tudta megerősíteni annak pontos költségét, de elképzelhetőnek tartja, hogy egy faültetés ára eléri a negyedmillió forintot.

Máig is titok, hogy a betonból és acélból készült gát miért nem épülhetett meg, és hogy miért büszke a Párbeszéd ennek megvétózására, de üdvözítő lenne, ha a baloldal végre valami megalkotása mellett is kampányolna. A természet megóvása nemes cél és valóban mindannyiunk érdeke, de ha a hátország nélküli pártok politikai tőkét kívánnak kovácsolni belőle, az csak az ügy kárára válik.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap