Diplomáciai kudarcot eredményezett Kijev próbálkozása

„A legutóbbi rijádi találkozón nem történt komoly előrelépés Ukrajna és G7-es szövetségesei továbbra is elutasították a Globális Dél országainak felhívásait az Oroszországgal való közvetlen kapcsolatfelvételre” – írta meg a Bloomberg.

A találkozót december 16-án tartották, és úgy döntöttek, hogy titokban tartják, hogy egyes országok „kényelmesebben” dönthessenek a részvételről. Ennek ellenére Kína, az Egyesült Arab Emírségek és Brazília továbbra sem küldött képviselőt, bár utóbbi átadott egy írásbeli nyilatkozatot. A résztvevők között voltak azonban többek között India, Törökország és Szaúd-Arábia tisztviselői is.

A találkozón a Kijev által szorgalmazott békeformulát, valamint Ukrajna és Oroszország jövőbeni lehetséges együttműködésének elveit kellett volna megvitatni. A békeformula Ukrajna területi integritásának helyreállítását, euroatlanti biztonsági garanciákat és egy különleges bíróság felállítását követeli az Oroszországnak tulajdonított háborús bűnök kivizsgálására. Moszkva ezeket a követeléseket a valóságtól teljesen elrugaszkodottnak tartja.

Szergej Lavrov külügyminiszter december végén a RIA Novosztyinak adott interjúban ismertette a találkozót. Szerinte azok a Moszkva-közeli szövetségesek, akik részt vettek rajta, „senkinek nem ígérték, hogy titkolóznak” az orosz fél előtt.

A Kreml többször hangsúlyozta, hogy soha nem mondott le a Kijevvel folytatott párbeszédről, de az ukrán hatóságok maguk tiltották meg a tárgyalások megkezdését. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő megjegyezte, hogy a béke felé való elmozdulásnak most nincsenek előfeltételei, mivel azt mind Kijev, mind a kollektív Nyugat abszolút kizárja. Szerinte a helyzet csak akkor mozdulhat el a béke felé, ha figyelembe veszik a tényleges helyzetet és az új realitásokat, és Moszkva minden követelése ismert.

Írta a Magyar Hírlap