Ukrajna közölte, hogy az orosz rakéta és dróncsapások kimerítették a légvédelmi készleteket

“Az intenzív orosz légitámadások arra kényszerítenek bennünket, hogy megfelelő mennyiségű légvédelmi eszközt használjunk” – mondta Jurij Ihnat, a légierő szóvivője kedden egy ukrán televíziós interjúban.

“Ezért van szükségünk többre, mivel oroszország folyamatosan növeli támadási képességeit”.

A moszkvai erők az elmúlt két hétben fokozták a légicsapásokat, több száz rakétát és drónt indítottak fegyvergyárak és más célpontok ellen ukrán városokban. A hétfő reggeli orosz támadás Harkov, Dnyepropetrovszk, Hmelnickij és Zaporozsje régiók katonai-ipari létesítményeit vette célba, és Kijev elismerte, hogy légvédelme a rakéták többségét nem tudta elfogni.

Ihnat elmondta, hogy Ukrajna jelenleg a nyugati és a szovjet korszak légvédelmi rendszereinek irányított rakétákból történő ellátására szorul. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap egy svéd védelmi konferencián videón keresztül arra figyelmeztetett, hogy Kijevnek nincs megfelelő légvédelme “a harctéren és városokban sem”.

A légvédelmi hiányosságok egy olyan időszakban merülnek fel, amikor Ukrajna legnagyobb katonai beszállítója, Washington kifogyott a pénzből, hogy további fegyvereket küldjön Kijevnek. Joe Biden amerikai elnök terve, miszerint a 106 milliárd dolláros sürgősségi csomag részeként további 61,4 milliárd dolláros segélyt nyújtana Ukrajnának, a republikánus törvényhozók növekvő ellenállása miatt megrekedt a Kongresszusban. Eközben egy 50 milliárd eurós uniós segélycsomagot decemberben egy magyar vétó akadályozott meg, sajtóhírek szerint csak átmenetileg.

Kijev a közeljövőbeni segítség reményét a NATO Ukrajnát támogató tanácsa elé terjeszti, amely a tervek szerint szerdán Brüsszelben ülésezik. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, reméli, hogy a találkozót “azonnali kötelezettségvállalások” követik majd, amelyek segítenek megerősíteni Kijev légvédelmét az orosz támadások ellen.

“Mindenekelőtt azt várjuk a találkozótól, hogy felgyorsítsa a kritikus döntéseket Ukrajna légvédelmi képességeinek további megerősítéséről, mind a modern rendszerek, mind a hozzájuk szükséges lőszerek tekintetében” – mondta Kuleba.

Hozzátette, hogy az ukrán Patriot, IRIS-T és NASAMS légvédelmi rendszerekhez szükséges rakéták szállítása “elsődleges prioritás, amelyet ma kell befejezni, nem holnap”.

Írta a Magyar Hírlap