Tajvani választás – KMT: A kormánypárt jelöltje veszélyt jelent

MH/MTI
2024. január 11. csütörtök. 11:00

Kína nyilvánosan nem jelölte meg melyik jelöltet részesíti előnyben, de kijelentette, hogy a szavazás a háború és a béke közötti döntés.

Kína és a KMT Lajt, a Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltjét, a sziget formális függetlenségének veszélyes támogatójának tekinti.

Kína tajvani ügyekkel foglalkozó hivatala közleményében kijelentette, hogy Laj makacs tajvani függetlenségi munkás, és amennyiben hatalomra kerülne tovább támogatná a szeparatista tevékenységeket. A közleményben továbbá reményüket fejezték ki, hogy a tajvani honfitársak felismerik a függetlenségi törekvések mögött rejlő veszélyt, és a megfelelő időben a helyes döntést hozzák.

A hivatal ezen felül kitart azon álláspontja mellett, miszerint Tajvan függetlensége összeegyeztethetetlen a békével.

Laj szerint csak a tajvaniak dönthetnek a saját jövőjükről és többször is tárgyalásokat kezdeményezett Kínával, de ezeket rendre visszautasították. Laj kedden kijelentette, hogy a Tajvani-szorosban fenntartja a status quót, és megválasztása esetén erőn keresztüli békére fog törekedni, illetve nyitott marad a Pekinggel való együttműködésre az egyenlőség és a méltóság előfeltételei mellett.

Hou Jü-ih, a Kuomintang elnökjelöltje kijelentette, hogy megválasztása esetén nem fogja a Kínával való egyesítés ügyét feszegetni, viszont szorgalmazni fogja a párbeszédet Pekinggel. Mindazonáltal ellenzi az egy ország, két rendszer elvén alapuló autonómiai modellt, amelyet Kína ajánlott Tajvannak.

„Határozottan támogatom Tajvan demokratikus és szabad rendszerét, ez az út, amelyet Tajvannak követnie kell” – mondta Hou, hozzátéve, hogy fokozza a sziget védelmi képességeit, hogy elrettentse Kínát.

A Kínai Népköztársaság szakadár tartományának tekinti az 1949, a kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező Tajvant, és soha nem zárta ki, hogy akár erővel is hajlandó visszafoglalni a szigetet. Peking az elmúlt négy évben fokozta a katonai tevékenységet Tajvan körül, rendszeresen küldött harci repülőgépeket és hadihajókat a Tajvani-szorosba.

Írta a Magyar Hírlap