Hogyan válasszuk ki a megfelelő festéket kültéri használatra?

Felhasználási felület felmérése

Az egyik legfontosabb szempont, hogy mindig az adott felülethez illő festéket válasszuk. Házunk festésére tanácsos homlokzati festéket választani, amely a víz ellen is óvja falainkat, ráadásul a párát is átereszti. A szilikonbázisú festékek tartósak és kiváló vízlepergető hatással bírnak, ám borsos áruk miatt nem túl gazdaságosak. A szilikátalapú festékek a leggyakoribbak közé tartoznak, ám bizonyos felületekre – például gipszkartonra – nem alkalmazhatóak. Szintén elterjedtek az akrilfestékek, melyek olcsók és egyszerűen alkalmazhatóak, ám kevésbé engedik át a párát.

Kerítések, ereszek, egyéb kültéri elemek festéséhez kiválóan alkalmasak a zománcfestékek: vízlepergető tulajdonságuknál fogva az ezzel lefedett fém nem rozsdásodik, a fa pedig nem korhad el. Mint minden festéknél, ennél is fontos a felület megfelelő előkészítése!

Vegyük figyelembe az időjárási feltételeket!

A kültéri festékeknek egészen különböző tulajdonságokkal kell bírniuk, mint a beltérieknek. A szabad ég alatt a festéknek sokkal ellenállónak kell lennie: az egyik legfontosabb, hogy védelmet biztosítson az eső és a nedvesség ellen; de hasonlóan bírnia kell a napsütést és az UV-sugárzást, nem beszélve az extrém hőmérsékletingadozástól. Amellett, hogy védőréteget nyújt a felületnek, meg kell tartania színét is, és nem szabad felrepedeznie – olyan festéket válasszunk, amit nem kell gyaran újra felvinnünk!

Esztétika

A szín a festékek legfeltűnőbb tulajdonsága, ezért olyat válasszunk, ami illik az adott környezetbe és természetesen a mi stílusunkhoz is. Kültéri festékeknél azonban ezt egy kicsit tovább is kell gondolnunk, például azért, mert az időjárási körülmények miatt a festék nagyobb valószínűséggel fakul majd ki. Vagy: míg a beltéri festéknél a világítással mi magunk befolyásolhatjuk, mikor milyen körülmények között látjuk a falat, kültéren nincs ilyen lehetőségünk. Éppen ezért a színnek jól kell mutatnia napsütésben és esőben, reggel és este is.

A sötétebb színek jobban vonzzák a meleget, míg a világosabbak kevésbé – nagy homlokzat esetén ez jelentősen befolyásolhatja a ház hőmérsékletét. A hőszigetelés szempontjából szintén számít, milyen fényvisszaverő képessége van a festéknek. Épp ezért házfalak festésénél ajánlott világosabb, kevésbé harsány színt választani. Kerítések, fából és fémből készült kültéri bútorok és tárgyak esetén azonban nyugodtan választhatunk egy karakteresebb színű zománcfestéket is – ezek nemcsak jól néznek ki, de sokkal könnyebben újra is festhetőek.

Tartósság és karbantarthatóság

Olyan kültéri festéket válasszunk, amelyet nem kell rövid időn belül újra felvinnünk: egy házfalat sokkal nehezebb ugyanis lefesteni, mint egy szobafalat. A kulcsszó a tartósság, amit a gyártók különböző adalékanyagok, kémiai összetevők hozzákeverésével érnek el. Válasszunk az adott felülethez és körülményeknek megfelelő festéket! Faanyagok esetén fontos a rendszeres karbantartás is, amit különböző lakkokkal biztosíthatunk.

Ár és költségvetés

Mérjük fel, milyen nagy felületet akarunk lefesteni, és ehhez mennyi festék kell – a legtöbb gyártó a címkén vagy dobozon feltünteti, hány négyzetméterre elég az adott mennyiség. Így ki tudjuk számolni, mennyi festékre van szükségünk – és tudunk kalkulálni az árral is. Fontos a minőség, hiszen csak így úszhatjuk meg, hogy ne kelljen pár évente újrakezdeni a munkát – de azért olyan típust válasszunk, amilyet megengedhet a pénztárcánk. Ne felejtsük el, hogy bizonyos festékeket két rétegben kell felvinni a felületre!

Készítsünk költségvetést, ez alapján vegyük számba a lehetőségeket! Ha szükséges, forduljunk szakemberhez vagy kérjünk segítséget az áruházban vagy festékboltban!

Megfelelő eszközök

A festéshez nem elég a festéket kiválasztani – szükségünk van egyéb eszközökre is, melyeket szintén bele kell kalkulálnunk a költségvetésbe. Ha mi magunk tervezünk festeni, be kell szerezni a különböző ecseteket és hengereket, esetleg a létrát is. Bizonyos festékek esetén az anyagot higítanunk kell, és szinte mindig gondot kell fordítanunk a felület előkezelésére is. A festés ugyanis csak akkor lesz tartós, ha száraz, portól és szennyeződéstől mentes felületre visszük fel – ehhez szintén szükségünk lesz szerszámokra, például csiszológépre.

A kisebb felületeket – a korlátokat, a kerítést, vagy épp a kutyaházat – mi is könnyedén lefesthetjük zománcfestékkel, egy családi ház homlokzatának megújítására azonban ajánlott szakember segítségét kérni!

A festés időpontja

Mivel az időjárást nem tudjuk befolyásolni, megfelelő időpontot kell választani a munkálatokhoz. Esőben természetesen nem lehet házfalat festeni, de túlzottan meleg vagy hideg időben sem. Épp ezért a legideálisabb időszak a tavasz vége, illetve a nyár vagy ősz eleje.

Legyen szó házunk homlokzatáról, erkélyünk korlátjáról vagy a kerítésünkről – ha betartjuk a fenti tanácsokat, biztosak lehetünk abban, hogy a kültéri festés nemcsak jó minőségű, de tartós is lesz.

Írta a Magyar Hírlap