Kiengedték a börtönből a gyilkost, aki halálra verte cellatársát

A 18 éves Zahid Mubareket alvás közben verte halálra Robert Stewart. A kegyetlen támadás, amely egy nappal azelőtt történt, hogy Zahid szabadlábra került volna, országszerte vitát váltott ki a börtönökben tapasztalható agresszióval és rasszizmussal kapcsolatban.

Annak ellenére, hogy megpróbálta megsemmisíteni a bizonyítékokat, Stewartot gyilkossággal vádolták meg, és végül 20 évesen ismét elítélték.

A bizottság úgy vélte, hogy Stewart ellenőrizhető – feltéve, hogy betartja a szigorú feltételeket. A feltételek között szerepel, hogy kijelölt szálláson kell laknia, és folyamatosan felügyelik.

A testület arra a következtetésre jutott, hogy Stewart hosszú évek óta sikeresen kezelte agresszióját, és sokat dolgozott magán azért, hogy csökkentse közveszélyességét.

Objektum doboz

Stewartnak Londonon kívül egy próbaidős szállást jelöltek ki, és egy csapat szakember figyeli őt.

Országos vitát váltott ki a börtönökben tapasztalható rasszizmus.

Egy 2006-ban nyilvánosságra hozott jelentés több mulasztást is feltárt, amelyek lehetővé tették, hogy a kiszolgáltatott ázsiai tinédzser (Zahid) egy ismert rasszistával kerüljön egy cellába.

Zahidot a Feltham Börtönben ölték meg, ahol 90 napot töltött volna, mert 2000 márciusában ellopott egy 6 font (2600 forint) értékű terméket egy szupermarketből.

A tervezett szabadulása napján a reggeli órákban Stewart megtámadta. Egy kitört asztallábat használt halálos fegyverként, és tizenegyszer megütötte Zahidot, aki szörnyű fejsérüléseket szenvedett, amelyekbe belehalt.

Stewart hívta a börtönőröket, és azt állította, hogy cellatársa balesetet szenvedett.

A börtönőrök jelentése szerint azonban amikor megérkeztek Zahid cellájához, Stewart vérrel borítva állt fölötte, és egy asztallábat tartott a kezében. Egy üzenetet is írt a cella falára, ahová átszállították, amely így szólt:

„Most öltem meg a cellatársam” – és egy horogkeresztet is rajzolt alá.

Amikor Stewartot gyilkosságért elítélték, a bíró azt mondta neki, hogy veszélyt jelent önmagára és a társadalom többi tagjára. tavaly júliusban azonban a szabadlábra helyezését javasolták.

Zahid meggyilkolásának ügyében az akkori belügyminiszter, David Blunkett nyilvános vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat azt is feltárta, hogy a rasszista incidenseket nem jelentették, és hogy néhány fehér börtönőr szidalmazta a fegyház fekete rabjait – írta a Mirror.

Írta a Magyar Hírlap