Komoly előnye lenne, ha tartósan megmaradna a hideg

A múlt hét közepén még jóval a sokéves átlag fölött alakult a hőmérséklet, jellemzőek voltak a 10 és 15 Celsius-fok közötti maximumok. Vasárnaptól azonban sarkvidéki eredetű léghullám érkezett, így január második hetének első felében a maximumok a szél és a napsütés ellenére is csak 0 fok körül alakultak. A tél eddigi leghidegebb éjszakái alakultak ki az elmúlt napokban, mínusz 10 fok körüli értékekkel.

Jelenleg a talaj felső 3–10 centiméteres rétege van megfagyva. A tél eddig eltelt részében még nem alakult ki számottevő talajfagy, csak az utóbbi egy-két napon, pedig szükség lenne rá. Az őszi vetések nem szeretik a tartós vízborítást, 4-5 Celsius-fok alatt tovább bírják, fölötte viszont csak maximum három hétig. Hideg idő azonban csak ettől a héttől van, előtte meghaladta a tűréshatárt a hőmérséklet.

Az elmúlt néhány napon éjszakánként kialakult erősebb fagyokra tartósabban is szükség lenne ahhoz, hogy a kártevők és kórokozók száma megtizedelődjön, mert a tél eddig eltelt részében ez nem történt meg – írták a szakértők. Megjegyezték, hogy azok az őszi vetések, ahol nem volt tartós belvíz, viszonylag jó állapotban vannak, de azoknak is hiányzik a tartós hideg és a hó.

Írta a Magyar Hírlap