Hol fosztogatnak a legszívesebben a betörők a fővárosban?

A Pénzcentrum Budapest betörési hőtérképe szerint mindössze 2 hónap alatt kirívó mennyiségű eset történt a fővárosban, azon belül is leginkább a belvárosban, azaz az V. kerületben – olvasható a mandiner.hu oldalán.

Hangsúlyozzák: a szakértők úgy vélik, figyelmet kell fordítani a bejárati ajtó biztonságára. Egy társasházban például nagy a választék, oda törnek be, ahová szemmel láthatóan könnyű bejutni. A 2020-as, legfrissebb adatok szerint Budapesten ez évben több mint 1200 lakásbetörés történt, míg országszerte 7000 a PRE-STAT adatai szerint.

A rendőrség honlapján is van bűnügyi térkép, ahol látjuk az elmúlt 1-2 hónap legfrissebb adatait.

Az V. kerületben, a Szervita tér és a Péterffy-palota, valamint a Március 15. tér környékén, illetve a XIV. kerületben, a Hungária körút és a Róna utca vonzáskörzetében történt a legtöbb betörés mostanában. A személy elleni erőszak az V. kerület szélén, a VI. és VII. kerület belső szélén, az I. kerületben, Újpesten és Angyalföldön volt a leggyakoribb.

„Aki a lakásajtó biztonságát is szem előtt tartja, annak valószínűleg akkor sem keletkezik kára, ha egy betörő bejutott a lépcsőházba és esetleg egy-két lakásba is. Hiszen egy társasházban bőven van választék, a hívatlan látogató pedig jó eséllyel azt a lakást fogja választani, ahová könnyen és gyorsan be tud osonni, nem pedig azt, amit a legmasszívabb lakásajtó véd” – magyarázta Kiss Richárd szakértő. Új bejárati ajtó vásárlásakor az esztétikum mellett a zár minőségére is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a masszív biztonsági ajtóhoz szükséges egy nehezen feltörhető zárszerkezet is, különben rést hagyunk a pajzson, mondta.

Írta a Magyar Hírlap