A botox természetes alternatívája olcsó, bárki számára elérhető

A botulinum toxin injekció, ismertebb nevén a botox ellazítja az arc izmait, így simítva az arcon megjelenő ráncokat, például a szarkalábakat és a homlokráncokat. A módszer kipróbált, és működik is, ám TikTok-felhasználók szerint a természetes verziója is legalább olyan hatékony.

A Lenmag-botox című filmet több mint 30,1 millióan nézték meg a közösségimédia-platformon, és számos felhasználó részletezi videójában, hogyan lehet elkészíteni az olcsó DIY botox-főzetet otthon.

Az oldat két evőkanál lenmagból és két csésze vízből áll: felmelegítik, majd lassú tűzön párolják, hogy besűrűsödjön, végül lehűtik. Ezután leszűrik, és maszkként viszik fel a bőrükre, majd ha teljesen megszáradt, lemossák. Állítólag azonnal látható eredményt hoz, akik kipróbálták, elégedettek voltak vele.

Az Express.co.uk-nek nyilatkozó esztétikai orvos és bőrápolási szakértő a módszerrel kapcsolatban a következőket mondta:

„A lenmag potenciális egészségügyi előnyeiről ismert, de a ráncok kezelését illetően a bizonyítékok némileg korlátozottak. A lenmag nagy mennyiségben tartalmaz omega–3 zsírsavakat, amelyek gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, így hozzájárulhatnak a bőr általános egészségéhez, és mivel a gyulladások szerepet játszanak a bőr öregedésében, így lehetséges, hogy a lenmag kiegyensúlyozott étrend részeként történő fogyasztása pozitív hatással van a bőr minőségére.”

A lenmag emellett lignánokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező vegyületek. Az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, amelyek károsíthatják a bőrsejteket, és hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz. Az oxidatív stressz csökkentésével az antioxidánsok segíthetnek a ráncok kialakulása elleni küzdelemben is.

Írta a Magyar Hírlap