Az UNRWA vezetője szerint borús jövő vár a Gázai övezet lakosságára

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 23:49

Lazzarini, aki a háború kitörése óta negyedszer látogatott el a palesztin területre, Jeruzsálemben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: „százezrek kénytelenek összetákolt műanyag sátrakban az utcán élni és a betonon aludni”.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a mintegy 2,5 milliós övezet lakóinak már a legnagyobb része elmenekült otthonából, az épületek több mint 60 százaléka romba dőlt a harci cselekményekben, és a legtöbben nem tudják elképzelni a jövőjüket az övezetben.

Lazzarini hangsúlyozta, hogy az izraeli csapások által különösen sújtott északi részen humanitárius katasztrófa alakult ki. Az AFP francia hírügynökség újságírói romokban álló lakótömbökről számoltak be.

A Hamász és egyéb szélsőséges csoportok fegyveresei tavaly október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, ahol mintegy 1200 ember megöltek, körülbelül háromezret megsebesítettek, és nagyjából 250 embert a Gázai övezetbe hurcoltak túsznak. Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász ellen.

Lazzarini szóvá tette, hogy a Gázai övezetben becslések szerint félmillió – 6 és 14 év közötti – gyermek nem jár iskolába. Mint mondta, a gyerekek szörnyű körülmények között kénytelenek élni, mély traumákon esnek át. Az UNRWA vezetője ezzel összefüggésben „gyermekek elveszett nemzedékéről” beszélt.

„Ezek miatt aggódnunk kellene mindannyiunknak. Minél többet várunk, annál több kockázatot vállalunk a jövőt illetően” – tette hozzá.

Lazzarini szerint a hónapok óta tartó diplomáciai erőfeszítések ellenére nincs semmiféle terv a térség háborút követő irányítását vagy újjáépítését illetően.

„Amikor a Gázai övezet újjáépítésről beszélünk, már nem arról van szó, mint korábban, amikor még csak néhány épület szorult helyreállításra, amit még meg lehetett volna tenni” – utalt vissza az UNRWA-vezető a térségbeli korábbi konfliktusokra.

Lazzarini kiemelte továbbá: nem tudja elképzelni, hogy bármely ország érdemben befektessen oda, ha „nincs egy kézzel fogható politikai projekt és ütemterv” a Gázai övezet számára.

Írta a Magyar Hírlap