Német alkancellár: Az AfD a köztársaság esszenciáját támadja

MH/MTI
2024. január 17. szerda. 17:32

A tekintélyelvű jobboldaliak a köztársaság esszenciáját támadják meg – mondta a Zöldek vezető politikusa a Stern magazinnak adott interjúban. Németországot olyan nemzetté akarják változtatni, mint amilyen Oroszország – tette hozzá.

Habeck szerint az AfD a német köztársaság elleni támadásra készül.

Az AfD elleni esetleges jogi tilalomról elmondta: a pártok eltiltása nem politikai, hanem jogi kérdés, melynek meghiúsulásából hatalmas károk származnának.

A végső döntés a német alkotmánybíróság kezében van, a demokratikus pártoknak az eredménytől függetlenül szükségük lesz az AfD támogatóinak visszanyerésére – tette hozzá.

Az interjúra egy héttel a „potsdami találkozóról” adott jelentések után került sor. A találkozón elhangzottak tovább szították az AfD betiltásáról folytatott országos vitát.

Az AfD szélsőséges személyekkel tartott potsdami eseményének egyik kiemelt szónoka Martin Sellner volt, az Osztrák Identitárius Mozgalom (IBÖ) korábbi vezetője.

Sellner elmondása alapján a találkozón a „remigrációról” tárgyaltak, amit szélsőséges körökben használnak eufémizmusként a bevándorlók vagy kisebbségek kitiltására. A találkozó többi részvevője is elismerte, hogy csoportok kitiltását vitatták meg az eseményen.

Miután fény derült a novemberben tartott találkozó részleteire, több német városban is AfD-ellenes tüntetéseket tartottak. Kölnben kedd éjjel több tízezer ember vonult utcára a párt elleni tiltakozásként.

Írta a Magyar Hírlap