Újabb svéd–iráni kettős állampolgárt vettek őrizetbe Iránban

MH/MTI
2024. január 18. csütörtök. 17:24

A tájékoztatás szerint a hatvanas éveiben járó férfit november végén tartóztatták le „minden látható ok nélkül”, és a svéd külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a rokonokkal.

Az újabb őrizetbe vétellel együtt Stockholm összesen már legkevesebb négy olyan svéd állampolgárról tud, akit iráni börtönben tartanak fogva, köztük a 2022-ben őrizetbe vett, kémkedéssel és korrupcióval vádolt Johan Floderus európai uniós diplomatáról, akire akár halálbüntetést is kiszabhatnak..

Tavaly májusban Iránban már kivégeztek egy terrorizmussal vádolt svéd-iráni kettős állampolgárt, egy másik kettős állampolgárt, Ahmad-Reza Jalali orvost pedig kémkedés vádjával ítéltek halálra.

Ugyancsak csütörtökön a tárca tiltakozott Iránnál, amiért a síita állam a héten csapásokat mért az észak-iraki kurd régió székhelyén, Erbílben lévő célpontokra, ahol Teherán állítása szerint Irán ellen irányuló „izraeli kémtevékenységet” folytattak.

Stockholm és Teherán között Hamíd Núri iráni állampolgár 2019-es svédországi letartóztatása óta különösen feszült a viszony. Núri az ellene felhozott vádak szerint 1988-ban, az iraki-iráni háború végnapjaiban részt vett politikai foglyok kínzásában és tömeges meggyilkolásában. A stockholmi kerületi bíróság 2022-ben bűnösnek találta Núrit.

Írta a Magyar Hírlap