NBC News: hetekre vagyunk az orosz győzelemtől, ha az USA nem nyújt több támogatást Ukrajnának

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója és Avril Haines, az amerikai nemzeti hírszerzés igazgatója figyelmeztette az amerikai törvényhozókat, hogy Ukrajna bizonyos légvédelmi és tüzérségi képességei a következő hetekben elfogynak, és a kijevi erők “csak hetekig, talán hónapokig folytathatják a harcot az oroszokkal”.

A tisztviselők üzenete az volt, hogy egy orosz győzelem “visszhangot fog kelteni az egész világon”, és arra késztet más országokat, hogy újragondolják a Washingtonnal való kapcsolataikat.

A washingtoni kormányzat 2023 októberében további finanszírozást kért az amerikai kongresszustól a 2024-es költségvetési évre, különösen Izrael és Ukrajna megsegítésére, valamint Kína és Oroszország ázsiai-csendes-óceáni térségbeli konfrontálódására.

A Biden-kormányzat mintegy 106 milliárd dollárt szeretne biztosítani ezekre a célokra. Eközben az amerikai képviselőház és szenátus több republikánus képviselője is felszólalt az Ukrajna-finanszírozás ellen. A képviselőket az ukrán korrupció és a stratégia hiánya aggasztja.

Írta a Magyar Hírlap