Már a belga gazdák is tiltakoznak a brüsszeli agrárpolitika miatt

„Az európai gazdálkodóknak meg kell mutatniuk, hogy a jövőjüket érintő döntéshozatali rendszer rossz. Ezek az emberek állítják elő a mindennapi betevőnket, ami nemzetbiztonsági kérdés. Tehát el kell ismernünk, hogy ha nincsenek gazdálkodók, akkor nincs élelmiszerünk, ha pedig nincs élelmiszerünk, akkor jövőnk sincs” – fogalmazott Robert Roos, a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek csoportjának európai parlamenti képviselője a Brüsszeli gazdatüntetésen a hirado.hu portálnak

Ír, belga, francia és olasz agrárszervezetek is képviseltették magukat azon a demonstráción, amelyen az Európai Unió közös agrárpolitikája ellen fejezték ki tiltakozásukat. A termelők a munkájukat és megélhetésüket ellehetetlenítő egyre szigorúbb szabályozások, a számukra versenyhátrányt okozó ukrán termékek importja miatt is kifejezték elégedetlenségüket. Az Európai Parlament közelében tartott eseményen több jobboldali politikus is megjelent.

A brüsszeli tiltakozáson felszólaló Robert Roos európai parlamenti képviselő a Híradónak arról is beszélt, hogy Európa képes önmaga ellátására, valamint ezen felül az exportra is. „Őrültség azt állítani, hogy szükségünk van az importra. Tehát mindenekelőtt a saját európai gazdálkodóinkat kell megvédeni” – tette hozzá. Kiemelte, a jelenlegi rendszer hibásan működik, a legtöbb hasznot a multinacionális vállalatok húzzák az üzletből, ezért az EU részéről sokkal több támogatást kell biztosítani a gazdálkodók számára.

A gazdatüntetésen rámutattak: Brüsszel nem tiszteli a gazdákat. Az Európai Unió és Ukrajna között létrejött kereskedelmi megállapodások révén keleti szomszédunk már kvázi EU-tag. Ám miközben az agrártermékeik az európai piacokra kerülnek, rájuk továbbra sem vonatkoznak azok a szigorú előállítási szabályok, amelyek miatt az európai termelők tiltakoznak – magyarázta Schenk Richárd, az MCC Brussels kutató munkatársa.

Írta a Magyar Hírlap