Több dolgot is rosszul tudtunk a Tyrannosaurus rexről

A tudósok nemrég azonosítottak egy új dinoszauruszfajt, amely a T-rex valaha talált, legközelebbi rokona lehet. A T. mcraeensis névre keresztelt új dinoszaurusz felfedezése arra utal, hogy a tirannoszauruszok már évmilliókkal azelőtt valódi kolosszusok voltak, mint azt korábban gondolták.

Érdekesség, hogy a felfedezés egy megkövesedett koponyából és állkapocscsontból származik, amelyet több mint negyven évvel ezelőtt ástak ki Új-Mexikóban.

Évtizedekig úgy gondolták, hogy a csontok egy T-rexhez tartoznak. Egy kutatócsoport azonban úgy döntött, hogy alaposabban megvizsgálja.

„Rájöttünk, hogy a fosszíliák korára vonatkozó hagyományos feltételezések valószínűleg tévesek” – közölte Nick Longrich, a Bath Egyetem paleontológusa.

A tudósok az újbóli vizsgálat során megállapították, hogy a csontok egy olyan dinoszauruszhoz tartoztak, amely hat-hétmillió évvel a T-rex kialakulása előtt élt.

Ráadásul a fosszíliák néhány kulcsfontosságú eltérést mutattak egy tipikus T-rexhez képest, amely végül meggyőzte Longrichot és csapatát, hogy egy új fajhoz tartozónak minősítsék.

Például a koponyából hiányzott a szemek mögötti bordázat, amely a T-rex egyik jellegzetes vonása. Az állkapocscsont alsó része pedig a T-rexnél sekélyebb, mondta el az NPR-nek Spencer Lucas, a projekt egyik paleontológusa.

A kutatók eredményeiket a Scientific Reports című szakfolyóiratban tették közzé.

Nehéz megbecsülni, hogy a T. mcraeensis mekkora volt pusztán egy koponya és egy állkapocscsont alapján, de valószínűleg a T-rexhez hasonló méretű volt.

A T. mcraeensis fosszíliák elhelyezése az őstörténetnek ebben a bizonyos időszakában segíthet megmagyarázni a dinoszauruszok hatalmas méretét.

A késő kréta korszak Campanian korszaka körül, 83–72 millió évvel ezelőtt a növényevő dinoszauruszok, mint például a hadroszauruszok, egyre nagyobbak lettek. Ahhoz, hogy ezekre az állatokra vadászhassanak, a tirannosszauruszok családjának is meg kellett nőnie.

Longrich szerint ez az evolúciós nyomás is hozzájárult a Tyrannosaurus Rex hatalmas méretéhez.

Azzal ellentétben, amit sok tudós gondolt, a T-rex nem az első tirannoszaurusz volt, hanem az utolsó, mondta Longrich.

Bármennyire is híres a T-rex, eredetéről keveset tudunk. A tudósok nem értenek egyet abban, hogy a T-rex Észak-Amerikából vagy Ázsiából származik.

A kutatók új elemzése azonban több támpontot adhat a kérdésben.

Mivel a T. mcraeensis fosszíliáit Új-Mexikóban fedezték fel, és ez a T-rex első ismert őse, ez alátámasztja azt az elképzelést, hogy a T-rex Észak-Amerikából származik, nem pedig Ázsiából.

„Érdekes, hogy még mindig vannak új dolgok, amelyeket meg lehet tudni egy olyan látszólag jól ismert állatról, mint a T-rex” – mondta, hozzátéve: „Még sok felfedeznivaló van.”

Írta a Magyar Hírlap