Katari külügy: Izrael és a Hamász megállapodott a tűzszünetben

Csütörtökön az izraeli televízió 12-es csatornája arról számolt be, hogy a zsidó állam külügyi hírszerző szolgálatának, a Moszadnak a vezetője, David Barnea bemutatta az ország katonai kabinetjének a palesztin mozgalommal kötött, túszokról és ideiglenes tűzszünetről szóló lehetséges megállapodás körvonalait.

Tisztázták, hogy az első szakasz 35 nő, beteg, sebesült és idős fogoly szabadon bocsátását írja elő, cserébe az enklávéban folyó harcok 35 napos leállításáért cserébe. A megállapodást ezután még egy héttel meghosszabbíthatják, hogy lehetővé tegye a tárgyalásokat a túszok szabadon bocsátásának második szakaszáról, amelybe a polgári védelem tagjai, fiatal férfiak és mindazok is beletartoznak, akiket a Hamász izraeli katonákként határoz meg.

Még nem határozták meg azoknak a palesztin foglyoknak a számát, akiket Izraelnek a foglyokért cserébe ki kell engednie a börtönből. Hangsúlyozzák, hogy ebben a kérdésben a zsidó államot nem a mennyiségük, hanem sokkal inkább a minőségük érdekli. Így Tel-Aviv hajlamos arra, hogy több enyhe vádak miatt elítélt foglyot engedjen szabadon, mint olyan bûnözõt, akinek „vér a kezében”. A Hamasz ragaszkodik a súlyos bűncselekményeket elkövetők átszállításához.

Az Izrael elleni támadás napján, október 7-én a Hamász több mint 240 embert rabolt el az ország déli településeiről. A humanitárius erőfeszítések során 110 túszt sikerült kiszabadítani. Tel-Aviv szerint 136 elrabolt izraelit még mindig az enklávéban tartanak fogva.

Írta a Magyar Hírlap