„Az Egyesült Királyság a katasztrófa szélén áll”

A rákos halálozások számának csökkentése terén elért előrehaladás megrekedt, mivel Nagy-Britanniában az esetek száma 2050-re évente több mint 600 000-re fog emelkedni. A Cancer Research UK szerint a túlélési esélyek javulása „elhalványul” az 1980-as, 90-es és 2000-es évek áttöréseihez képest. A Breast Cancer Now szerint Nagy-Britannia „a katasztrófa szélén áll”, mivel az emlőszűrés aránya csökken, a várakozási idő pedig hosszú. Az Egészségügyi Világszervezet jelentése arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Királyságban a rákos megbetegedések száma több mint egyharmadával, a halálozásoké pedig 50 százalékkal fog emelkedni az évszázad közepére.

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége a „gyorsan növekvő globális rákterhelésre” figyelmeztetett. Becslése szerint az Egyesült Királyságban a rákos megbetegedések száma a 2022-es 450 000-ről 2050-re 625 000-re, a halálozásoké pedig 182 000-ről 279 000-re emelkedik. Dr. Panagiota Mitrou, a Rákkutatási Világalap munkatársa elmondta: „A rákos megbetegedések mintegy 40 százaléka megelőzhető lenne – itt az ideje, hogy megfordítsuk a dolgok menetét.” Szerinte nagyobb erőfeszítésekre van szükség az olyan kockázati tényezők, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és az elhízás leküzdésére.

A britek kisebb valószínűséggel halnak meg daganatos betegségben, mint bármikor a történelem során, de a kezelés terén elért fejlődés üteme ötször kisebb, mint a 90-es években. A Cancer Research megállapította, hogy 1991 és 2001 között 32,5 százalékról 41,2 százalékra emelkedett a 10 évet vagy annál hosszabb időt túlélő betegek aránya. 2011 és 2018 között csak 47,9 százalékról 49,8 százalékra emelkedett. A 90-es évek évi 2,7 százalékos javulása a 2010-es évekre mindössze évi 0,6 százalékra zuhant. Mélységesen aggasztó, hogy a rákos megbetegedések túlélési esélyeinek javulása lelassul, miközben az esetek száma növekszik.

Michelle Mitchell, a CRUK vezetője elmondta: „Az Egyesült Királyságban a rákos megbetegedések túlélési aránya a valaha volt legmagasabb, ami azt mutatja, hogy előrelépést értünk el. ”Aggasztó azonban, hogy a javulás üteme az elmúlt években lelassult, és a betegek ma már szorongással és történelmi hosszú várakozással néznek szembe. Az Egyesült Királyságban majdnem minden második ember rákos lesz élete során, és az új esetek száma minden évben növekszik. Az IARC tanulmánya szerint a rákos megbetegedések száma világszerte 77 százalékkal fog emelkedni az évszázad közepére. A gazdagabb országokban, például az Egyesült Királyságban diagnosztizálják majd a legtöbb embert, de a szegény országokban rosszabb lesz a túlélés.

Írta a Magyar Hírlap