Titokzatos számok az amerikai rakétákon. Kik okozták az IL-76-os végzetét?

G. Fehér Péter
2024. február 4. vasárnap. 8:56

Körülbelül 1500 méteres magasságban volt az IL-76-os négymotoros szállító repülőgép, amikor jobb oldalát két rakéta találta el, az egyik hajtómű felrobbant. A gép azonnal magasságot vesztett, a pilótáknak heroikus erőfeszítésébe került, hogy a repülőt Belgorod város sűrűn lakott környékéről a szántóföldek fölé kormányozzák. A gép fedélzetén összesen 74 személy, köztük 65 fogolycserére váró ukrán hadifogoly és a személyzet, valamint orosz tisztségviselők utaztak. A földbe csapódás következtében mindannyian meghaltak. Ezek azok a tények, amelyek a január 24-dikei katasztrófa után nem sokkal napvilágra kerültek.

Azóta folyik a vita arról, hogy kik is lőtték le az IL-76-ost? A gép orosz terület felett közlekedett, de nem messze az ukrán határtól. Az oroszok azt állítják, hogy a gépet a tervezett leszállás előtt 15 perccel jelentették az ukrán hatóságoknak. Az ukránok tagadják, hogy ez így történt volna. Az oroszok viszont állítják, hogy a gépet az ukrán légvédelem lőtte le.

A moszkvai tényfeltáró nyomozók már az első pillanatban azt gyanították, hogy az ukránok a támadást az orosz gép ellen a Nyugatról kapott rakétákkal hajtották végre. A mostani állás szerint az IL-76-os végzetét egy amerikai Patriot légvédelmi rendszernek egy korai változata okozta, amelyet még a 1980-as években gyártottak. Ezt a roncsok között talált darabok bizonyítják, amelyeken rajta voltak a rakéták amerikai sorozatszámai.

Az egész ügyet Stephen Bryen, a Reagan-kormány védelmi helyettes államtitkára az általa szerkesztett Weapons and Strategy (Fegyverek és stratégia) weboldalon tárta fel részleteiben. E szerin igen valószínű, hogy a támadást a Szpecnaz, az ukrán katonai hírszerzés alá tartozó különleges egység hajtotta végre. AZ IL-76-os lelövéséhez hasonló műveleteket rendszerint a Szpecnazra bízzák.

A történetek hátteréhez tudni kell azt is, hogy az elmúlt időszakban az ukrán hadsereg vezetésben jelentősen nőtt a bizonytalanság. A katonai hírszerzés főnökét, Kirilo Budanovot épp a napokban kérte fel Zelenszkij, hogy vegye át a teljes ukrán hadsereg irányítását, Az ukrán elnök ugyanis menesztette legfőbb kritikusát, Valerij Zaluzsnij tábornokot, aki előzőleg az ukrán hadsereg parancsnoka volt. Jelen állás szerint Budanov nem fogadta el a felkérést. Azt nem lehet tudni, hogy az ukrán hadsereg legfelsőbb köreiben uralkodó káosz mennyiben befolyásolhatta az IL-76-os lelövését. Viszont vannak arra utaló jelek, hogy talán a támadás nem volt véletlenszerű.

A Patriot radarját a gép lelövése előtt csak az utolsó pillanatban kapcsolták be, hogy a kibocsátott jelek ne figyelmeztessék előre az IL-76-os pilótáit a várható veszélyre. A támadók kihasználták azt az előnyüket is, hogy az oroszok nem biztosítottak vadászgép fedezetet a gépnek, bízva abban, hogy az ukrán légirányítást előre figyelmeztették az IL-76-os útvonaláról.

Van itt azonban egy másik bizonytalansági pont is. Orosz szakértők véleménye szerint az ukrán rakétákat kezelő személyzet nem áll feladata magaslatán. Ha ez igaz, akkor a légvédelmi rakétarendszert másoknak kell kezelnie. De kiknek? Az egyetlen lehetséges válasz, hogy amerikai személyzet kezeli a rakétákat. Ami viszont egy másik fontos kérdést generál: Az amerikaiak milyen minőségben adnak aktív támogatást az ukrán hadseregnek?

Ami biztos, hogy a kilőtt rakétáknak vannak radarnyomaik, tehát pontosan rekonstruálni lehet az eseményeket, az orosz nyomozó szervek ismerik a rakéták kilövésének helyét is.

Eléggé elbizonytalanító az ukrán kommunikáció az ügyben. Az ukrán parancsnokság azzal vádolta meg az orosz hadsereget, hogy az elmúlt hetekben katonai repülőgépekkel szállított rakétákat Belgorod térségébe, a határon átnyúló támadások végrehajtására. Ezt még nem lehet közvetett beismerésnek tekinteni. de az biztos, hogy az ukránok a kommunikáció terén védekező pozíciót vettek fel. Mint ahogy az is az, hogy az ukránok szerint 65 embert az IL-76-os nem képes befogadni, tehát akkor az oroszok nem mondanak igazat.

Nem kellett sokat várni, legalábbis kommunikációban, az ukránok magukra találtak. „Az ukrán fegyveres erők továbbra is intézkedéseket tesznek a szállítójárművek megsemmisítésére és a légtér ellenőrzésére a terrorfenyegetés megszüntetése érdekében, beleértve a Belgorod-Kharkiv – ebben a térségben, de orosz terület felett repült az IL-76-os – repülési útvonalat is” – áll a hadsereg közleményében.

Viszont a rakéták amerikai sorozatszámával kapcsolatban az ukránok semmit sem reagáltak.

Írta a Magyar Hírlap