Tovább emelkedett a chilei erdőtüzek halálos áldozatainak száma

MH/MTI
2024. február 4. vasárnap. 23:11

„Tudjuk, hogy ez a szám még növekedni fog – jelentette ki Gabriel Boric államfő a csendes-óceáni partvidéken található, katasztrófa sújtotta Valparaíso régióban tett látogatásán. – Ez a legsúlyosabb tragédia, amit országunk kénytelen megélni a 2010-es földrengés óta” – hangsúlyozta Boric, aki kétnapos gyászt rendelt el.

Korábban még ötvenegy halálos áldozatról lehetett tudni.

Az államfő korábbi televíziós beszédében jelentette be, hogy szükségállapotot rendel el a katasztrófa miatt. Elmondta, a lángok gyors terjedése miatt nagyon súlyos a helyzet, és az időjárási körülmények is a tűznek kedveznek.

Carolina Tohá belügyminiszter úgy vélte, ez Chilében a legsúlyosabb természeti katasztrófa a 2010-es földrengés óta, amikor 500-an haltak meg. Hozzátette, a tűznek minden bizonnyal még további áldozatai lesznek.

A közlések szerint a legnehezebb helyzetben Valparaíso régiója van, különösen a tengerparti Vina del Mar város, ahol több mint 300 eltűntet tartanak számon. A tűzoltók helikoptereket is bevetnek a lángok megfékezésére. Szombat este 43 ezer hektáron égett a tűz, és a tűzoltók elsősorban azon dolgoztak, hogy meggátolják a továbbterjedését a lakott területeken. A katasztrófában már ezernél több lakóépület semmisült meg.

A chilei belügyminisztérium szerint a kormánynak „komolyan vehető értesülései” vannak arról, hogy a tüzet Valparaíso térségében szándékosan idézték elő. A délebbre található Maule régióban őrizetbe vettek egy embert, aki munka közben, hegesztőgéppel okozott tüzet.

Írta a Magyar Hírlap