Az E-vitamin hiány jelei

Szirtes Györgyi
2024. február 8. csütörtök. 4:49

Az E-vitamin zsírban oldódik, többféle létező formája közül az emberi szervezet az alfa-tokoferolt hasznosítja. A szervezetben fel nem használt E-vitamin a zsírban raktározódik. Pótlására a legtöbb embernek nincs szüksége. Túlzott mértékű fogyasztása véralvadásgátlókkal és koleszterinszint-csökkentőkkel együtt adva káros hatású lehet.

Az E-vitaminnak szerepe van a látás, a bőr, az agy és a szív egészségének megőrzésében, valamint az immunrendszer megfelelő működését is támogatja.

Az egyes sejtek sejthártyáját védve hozzájárul azok épségének megőrzéséhez. Szerepet játszik az öregedési folyamatok mérséklésében.

Fontos antioxidáns, a szabad gyökök káros hatásainak csökkentése mellett akadályozza azok létrejöttét is. Ez a hatás egyes daganattípusok és szívbetegségek kialakulásával szemben is hatékony.

Enyhe véralvadásgátlóként csökkenti a vérrögképződés esélyét, illetve mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, a betegség korai stádiumában pedig lassítja az állapotromlást.

Normál étrendet követve a legtöbb ember E-vitamin-szintje a megfelelő határokon belül mozog. Emelt adagja a légszennyezésnek kitett környezetben élők számára hasznos lehet, mivel a légszennyezettség csökkentheti az E-vitamin felszívódását.

Szintén csökkentik a felszívódását a fogamzásgátló szerek és a nagyon magas vastartalmú táplálékok. Felszívódását növeli viszont a vele egyszerre bevitt C-vitamin és a szelén.

Hiánya akkor alakulhat ki, ha valamiért a zsírok emésztése akadályozott a szervezetben. Ennek oka lehet például lisztérzékenység, hasnyálmirigy-gyulladás vagy cisztás fibrózis.

Esetleges hiánytünetei lehetnek a látást rontó retinakárosodás, a perifériás neuropátia (a kar és láb idegeinek károsodása); ataxia (kontrollálatlan testmozgások); csökkent immunműködés, fokozott fertőződéshajlam; férfiaknál meddőség, a libidó csökkenése; várandósoknál vetélés.

A nagy dózisban, hosszú ideig szedett E-vitamin panaszokat okozhat. Ajánlások szerint az 1000 mg-nál nagyobb napi bevitel nem javasolt, de a túladagolás tünetei már kisebb mennyiségnél is felléphetnek.

A túladagolás tünetei az izomfáradtság, a fáradtság, a hányinger, a hasmenés és a vérzések.

A felnőttek számára ajánlott napi E-vitamin-beviteli referenciaérték: 15 milligramm.

Az étrendkiegészítők a napi ajánlott mennyiségnél magasabb dózisban tartalmazhatják. Ennek oka, hogy a bevitt E-vitamin egy része a szervezetben nem tud a kiürítés előtt felszívódni, így hasznosulni sem. A vitamin szintje a vérből laborvizsgálattal ellenőrizhető.

Az alfa-tokoferol legjobb forrásai a növényi olajok és az olajos magvak. Fogyasszunk sok olívaolajat, napraforgóolajat, tökmagolajat; szóját, szójaolajat; mandulát, diót, mogyorót; valamint avokádót; sütőtököt; májat, tojást.

Írta a Magyar Hírlap