Homeopátiás orvos kezeli Károly királyt

Károly király régóta a homeopátiás gyógymódok híve, és úgy véli, hogy a kiegészítő terápiák nagy értéket képviselnek.

Olyannyira hisz ebben, hogy a 71 éves Dr. Michael Dixont, aki elkötelezett támogatója, 2022-ben kinevezte a királyi orvosi háztartás vezetőjévé.

Miután kinevezése nyilvánosságra került, a Buckingham-palota közleményt adott ki, amelyben a következőket írta: „Dr. Dixon nem hisz abban, hogy a homeopátia képes gyógyítani a rákot.

‘Álláspontja szerint a kiegészítő terápiák a hagyományos kezelések mellett is megállják a helyüket, feltéve, hogy biztonságosak, megfelelőek és bizonyítékokon alapulnak.

A Cancer Research UK szerint egyes betegek kiegészítő terápiákat alkalmaznak, hogy jobban érezzék magukat, enyhítsék a kezelések mellékhatásait és javítsák az életminőséget.

Az aromaterápia, az akupunktúra, a gyógynövényterápia, a masszázsterápia, a vizualizáció és a jóga a leggyakoribb példák közé tartoznak.

A jótékonysági szervezet megjegyzi, hogy „egy jó kiegészítő terapeuta nem fogja azt állítani, hogy a terápia meg fogja gyógyítani a rákot”, és hozzáteszi, hogy „mindig arra kell ösztönözni Önt, hogy bármilyen terápiát beszéljen meg a rákbetegséggel foglalkozó orvosával vagy háziorvosával”.

Sok egészségügyi szakember támogatja, hogy a rákos betegek kiegészítő terápiákat alkalmazzanak.

Néhányan azonban vonakodhatnak attól, hogy a pácienseik alkalmazzák őket.

Ennek oka általában az, hogy sok terápiát nem teszteltek ugyanolyan mértékben, mint a hagyományosabb kezeléseket.

Dr. Dixon támogatta, hogy az NHS keretében olyan kezeléseket kínáljanak, mint az aromaterápia és a reflexológia.

Az alternatív terápiákat általában orvosi kezelés helyett alkalmazzák, de nincs tudományos bizonyíték arra, hogy gyógyítani tudják a rákot, és káros mellékhatásokat okozhatnak, vagy zavarhatják a többi kezelést.

Néhány példa a rák alternatív terápiáira: a „cápaporc-kiegészítők”, a laetrile (növényi anyag) és a Gerson-terápia, amelynek során organikus vegetáriánus étrendet kell követni, és naponta akár öt kávés beöntést kell végezni.

Károly király korábban támogatását fejezte ki a Gerson-terápia mellett, amely szintén napi 13 pohár gyümölcslé fogyasztását foglalja magában.

2004-ben azt mondta a Royal College of Gynaecology-nak, hogy a terápiát „jótékony jellege” miatt meg kell vizsgálni, ahelyett, hogy elvetnék.

Írta a Magyar Hírlap