Ez lehet a leggyakoribb halálok 2050-ben

Alexander Fleming skót orvos és bakteriológus, a penicillin felfedezője már az 1950-es években jelezte azt, hogy az antibiotikumok kétélű fegyverek: minél több antibiotikumot használunk, annál erősebb baktériumtörzseket „nevelünk ki”, hiszen azok tanulással fejlődnek, és egyre ellenállóbb mutációkat alakítanak ki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020-ban 87 országban készített felmérést, melynek eredményei magas rezisztenciarátáról számoltak be a szepszist okozó baktériumokat illetően. Emellett növekvő mértékű rezisztenciára hívták fel a figyelmet a leggyakoribb bakteriális fertőzések esetén. A szervezet évek óta hangoztatja, hogy azonnali és hathatós lépésekre van szükség az AMR visszaszorítása érdekében.

Kedvező hatású lehet például a hipertóniás orrspray használata, amely klinikailag jelentős csökkenést okozott az alapvető vagy kulcsfontosságú tünetek (orrfolyás, orrdugulás, orrgaratfolyás és fejfájás) súlyosságában. A hipertóniás orrspray-vel is kezelt 50 betegből harmadannyi esetben vált szükségességé végül az antibiotikumos kezelés. Vagyis annak alkalmazása már a kezelés első napjaiban előnyt jelentett akár annyira, hogy az antibiotikum adására később vagy ne is kerüljön sor.

Írta a Magyar Hírlap