Harminc embert helyeztek vád alá Kuba legnagyobb csirkelopási ügyében

MH/MTI
2024. február 10. szombat. 20:29

Rigoberto Mustelier, az állami élelmiszerelosztó vállalat igazgatója szerint az ellopott mennyiség egy közepes méretű kubai tartomány egyhavi csirkeadagjának felel meg.

Az állami fejadagok keretében elérhető csirkehús mennyisége jelentősen csökkent az elmúlt években, mivel az elmúlt években tapasztalható gazdasági válság élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiányt okozott az országban.

A fejadagokban elérhető termékek sokszor csak napok, hetek vagy hónapok múlva jutnak el a lakossághoz, így azok az emberek, akik átlagos havi bére csak 4209 peso (4900 forint), arra kényszerülnek hogy más módon próbáljanak megélni.

A csirkelopás valószínűleg éjfél és hajnali 2 óra között történt, a hatóságok ekkor érzékelték a csirkéket tároló hűtők hőmérsékletének ingadozását a raktárban. A biztonsági kamerák felvételén látható, amint teherautókkal elszállítják a csirkéket a helyszínről.

A 30 vád alá helyezett személy között voltak műszakvezetők, informatikai dolgozók, biztonsági őrök és olyan emberek is, akik nem dolgoznak az állami vállalatnál. Amennyiben a gyanúsítottakat bűnösnek találják, akár 20 éves börtönbüntetést is kaphatnak.

Az országban egyre nő a bűnözés a gazdaság hanyatlásával párhuzamosan. A kubai 2023-as hazai össztermék (GDP) 1-2 százalékkal zsugorodik, az infláció pedig 30 százalék körüli, a GDP-arányos költségvetési hiány mintegy 19 százalék, és gondok vannak az ország fő bevételi forrásának számító turizmussal és a mezőgazdasággal is.

Kubában a külföldi turisták száma még mindig csak 64 százaléka a 2019-es koronavírus-járvány előtti szintnek. Eközben a cukortermelés visszaesett, és az országnak élelmiszert kellett importálnia. Egy héttel ezelőtt a kubai kormány a gazdasági minisztert is menesztette.

Írta a Magyar Hírlap