Miért látszanak modernnek az ősi hanti és manysi rajzok

2024. február 10. szombat. 7:07

A film alapján arról is szó lesz, hogy vajon Schmidt Éva hantinak vagy magyarnak tartotta-e magát?
A filmben a tudós elmondja, hogy tudja, hogy őt mi köti a medvéhez, de felteszi a kérdést magában, hogy más embert mi kötheti össze a medvével?
Szó esik majd arról is, hogy a különböző hanti isteneknek van-e a magyar megfelelője, valamint hogy ősi hanti istenek tanulmányozása hogyan segítheti az ősvallásunk megismerését?

A Sámánmítosz című film kapcsán olyan kérdésekre is választ kaphat a hallgatóság, hogy függenek össze a különböző ősi kultúrák tudásai egy ember életében? Milyen szerep juthat az igazi vallási tanítónak a vallás és az identitás kapcsán? (Schmidt Éva tanítója Pressing Lajost tekintette tanítójának.)
A magyar hagyományos lét hogyan segítette Schmidt Évát?
Mit jelent az a mondás, hogy” Itt van a kutya elásva”? Ki volt Paál Zoltán? Ki ő? Az ősi hanti, manysi rajzok miért látszanak moderneknek?

Mint Halmy György lapunknak elmondta: „Ha az ember ezeket a kérdéseket fölteszi, a film segítségével közelebb juthat a válaszokhoz. Azt hiszem, mint előadó, arra kell törekednem, hogy olyan állapotba kerüljön a majdani film nézője, hogy ezeket a kérdéseket föltegye magában, fontosnak érezze, hogy meg tudja válaszolni.”

Törekvésem az, – fejtette ki – hogy az előadás és a film egymást kiegészítve, a feltett kérdéseket kapjanak a jelenlévők válaszokat, mert ezek az élet alapkérdései és a válaszok segítségével az ősök ösvényére léphetünk, akár a beavatásig.”

Az esten közreműködők: Fürjes Kati dob, Berényi Dávid színművész

Az Utazás a túlsó világba Schmidt Éva nyomán című könyv, amely tartalmazza a sorozatban vetített filmek szövegét, megvásárolható a helyszínen, amennyiben az érdeklődők előre jelzik a vásárlás szándékát.

Az előadásra előzetesen regisztrálni, illetve könyvet kérni itt lehet

Az előadás és vetítés helyszíne: 1125 Budapest, Istenhegyi út 29. szám alatti InterSoft épületében.
Széll Kálmán tértől a negyedik megálló (Szent Orbán tér) 21-es busszal. Aki autóval jön, annak a szervezők biztosítanak parkolót.

Írta a Magyar Hírlap