Orbán Balázs: Az EU csak akkor tud együtt cselekedni, ha a tagállamok között előzetes megállapodás van

Az oroszok kezdték ezt a háborút, de a Nyugat tovább szítja. Szerintünk ez nem jó ötlet, mert ez az út vagy az ukrán hadsereg összeomlásához, vagy a harmadik világháborúhoz vezet – mondta az osztrák Exxpress lapnak adott interjúban Orbán Balázs. A miniszterelnök politikai igazgatója kiemelte, először helyre kell állítanunk a kommunikációs csatornákat, tűzszünetet kell elérnünk, és utána nehéz és nagyon hosszú diplomáciai misszióba kell kezdenünk. A végén lehetővé kell tenni, hogy az Egyesült Államok, Európa és Oroszország között olyan hosszú távú megállapodás jöjjön létre, amely Ukrajnára is hatással van – tette hozzá.

A politikus megjegyezte, 2019 óta a brüsszeli vezetők szinte minden területen kudarcot vallottak – legyen szó migrációról, külpolitikáról vagy éppen a zöldátalakulásról. „Az EU csak akkor tud együtt cselekedni, ha a tagállamok között előzetes megállapodás van. Ha ez hiányzik, akkor nincs európai külpolitika. De még a 27 tagállam közötti megállapodás nélkül is úgy jár el a Külügyi Szolgálat, mintha megállapodás született volna, és mintha most már az EU külpolitikai döntéseivel összhangban cselekedhetne” – fogalmazott Orbán Balázs.

Az ellenzéki pártok külföldi finanszírozásáról megjegyezte, „amikor a választások után előkerültek a bizonyítékok, ez komoly problémát jelentett. Egyetlen komoly ország sem engedheti meg, hogy külföldi adományozók beavatkozzanak a saját választásaiba. Ezért úgy döntöttünk, hogy bezárjuk a jogrendszerünkben lévő kiskapukat, hogy megvédjük szuverenitásunkat és a választásokat. Ez egy komoly állam fennmaradásának sarokköve”.

Az Ukrajnának adandó pénzekről való szavazásról elmondta: „Úgy gondolom, hogy egy olyan EU, amely feltétel nélküli pénzügyi támogatást nyújt egy nem uniós országnak, nem veszi magát komolyan. Most már van egy ellenőrzési mechanizmus. Így tájékoztatást kapunk arról, hogy mi történik a pénzzel, és minden évben beszélhetünk róla”. Hozzátette, a probléma az volt, hogy az uniós támogatást a közös költségvetésen keresztül akarták Kijevbe irányítani. „Mi kijelentettük: Készek vagyunk támogatni Ukrajnát, de nem a költségvetés megváltoztatásával. Ha ezt tennénk, akkor előbb meg kellene állapodnunk a feltételekről” – húzta alá Orbán Balázs.

A most megjelenő A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyvéről kifejtette: „A könyv alapgondolata, hogy változó világrendet élünk. Ebben még az olyan kis vagy közepes méretű államoknak is, mint Magyarország, Ausztria és más országok, van helyük a saját stratégiájuknak. Ráadásul a magyar stratégiát nem kívülről kell importálni, hanem magunknak kell kialakítanunk. A történelmünkben, a földrajzunkban és a társadalmunkban kell gyökereznie. Mi, magyarok még mindig hiszünk az erős nemzetállamokban és a hagyományos család fontosságában, mint egy működő társadalom sarokkövében. Továbbá hiszünk az egyházak és az állam közötti bizonyos együttműködés fontosságában. Végezetül pedig azt is, hogy képesek legyünk ellenőrizni határainkat és megvédeni szuverenitásunkat.”

Írta a Magyar Hírlap