Mágneses vihar fogja érinteni a Földet február 13-án

„Február tizedikén és 11-én nagy anyagtömegek lökődtek ki a Napból, amelyek hétfőről keddre virradó éjszaka érkeznek a Földre. Az előzetes előrejelzés szerint a geomágneses helyzet hosszan tartó, körülbelül két napig tartó romlása várható, ami február 13-át és 14-ét érinti” – mondta.

A számítások szerint a vihar tetőzése kedden lesz. Ebben az esetben a tudósok előrejelzése szerint a geomágneses zavarok nem haladhatják meg a G2-es szintet. A mágneses viharok erejét egy ötfokozatú skálán becsülik meg. A G1-es szintű viharok számítanak a leggyengébbnek, szinte semmilyen hatással nincsenek az elektromos készülékek működésére. A G3-as szint erős vihar, amely közvetlenül érinti az elektromos rendszereket, és fennakadásokat okoz a műholdas navigációban és a rádiókommunikációban. A maximális szint – G5, nagymértékű problémák az elektromos hálózatban és súlyos meghibásodások a műholdak és a rádiókommunikáció működésében lehetségesek.

Bogachev szerint a modern megfigyelési eszközök nem teszik lehetővé a Napból kiinduló mozgó tömegek megfigyelését egészen addig a pillanatig, amíg azok a Föld közelében megjelennek, így nem kizártak a „meglepetések” északi fény formájában.

„Azoknak, akik nem akarnak lemaradni egy kis esélyről sem, hogy láthassák ezt a jelenséget, javaslom, hogy tartsák szemmel a mágneses viharfigyelőt. Ha a csúcs a 21 és 1 óra közötti időintervallumra esik, akkor a sarki fényesedés valószínűsége nagyon nagy lesz” – pontosított a laboratórium vezetője. Most a sarki fény lehetősége körülbelül 30, illetve 20 százalékos a két közelgő éjszakán – tette hozzá.

Erős mágneses viharok idején az emberek fejfájást, gyengeséget, nyomásfokozódást érezhetnek és álmatlanságot tapasztalhatnak. A tudósok ezt annak tulajdonítják, hogy a mágneses mező ingadozásai lelassítják a hajszálerek véráramlását és oxigénhiányt okoznak a szövetekben.

Írta a Magyar Hírlap