Adjunk hangot Európának

Mit is jelent Európa? Elsősorban népeinek lelkületét és történelmük sajátos útját: az olaszok lezserségét, a franciák eleganciáját, a magyarok leleményességét, a németek precizitását. Azt a páratlan civilizációs örökséget, amelyet még gyermekként sajátítunk el iskoláinkban és országunk kultúrájában, s amely naggyá tette a kontinenst.

A rendszerváltoztatás időszakában mindez a maga teljességében tárult elénk egy lendületben lévő és versenyképes európai együttműködés formájában. Mára azonban az Európai Unió elveszítette lendületét, nincsen világos víziója, miközben komoly külső kihívásokkal néz szembe a demográfia, a versenyképesség és a védelem területén is. Ennek ellenére ezekről a kérdésekről ma nincsenek kellő mélységű viták Európában.

Az Európa-szerte egyedülálló konferencia célja, hogy rávilágítson az európai örökségünk mai jelentőségére, az uniós intézmények és döntéshozatal előtt álló kihívásokra, az európai stratégiai autonómia és az európai versenyképesség kérdéseire. A budapesti MCC konferenciára Európa számos országának neves egyetemeiről érkeznek elismert professzorok, jogtudósok, geopolitikai szakértők, valamint nemzeti bírók és nemzetközi bíróságok tagjai.

A konferencia előeseményén február 22-én 17 órától az MCC Budapest Lectures sorozat keretében Matthieu Grandpierron, az ICES-Vendée Katolikus Egyetem politikatudományi tanszékének vezetője, és Sándor Lénárd, az MCC Nemzetközi Jogi Műhelyének vezetője, a konferencia szervezője beszélgetnek az európai stratégiai autonómia fogalmáról, kihívásairól és jelentőségéről.

A konferencia előadói:

  • Rocco Buttiglione, a római Szent V. Pius Egyetem politológia professzora;
  • Anne-Marie Le Pourhiet, az 1. Számú Rennes-i Egyetem professzora;
  • Peter M. Huber, korábbi német alkotmánybíró, Müncheni Lajos–Miksa Egyetem jogászprofesszora;
  • Nicoló Zanon, olasz alkotmánybíró;
  • Vladam Petrov, szerb alkotmánybíró;
  • Christopher Vajda, az Európai Unió Bíróságának korábbi tagja, a King’s College professzora;
  • Rajko Knez, a szlovén alkotmánybíróság tagja;
  • Adam Candeub, a Michigan Egyetem professzora;
  • Deli Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Az MCC által szervezett konferencia helyszíne: 1113 Budapest, Tas vezér utca 3-7. szám.

A konferenciára IDEkattintva lehet regisztrálni.

Írta a Magyar Hírlap