Putyin szerint korábban kellett volna elkezdeni a különleges hadműveletet

A 2014-es nyugati támogatású kijevi puccsot követően Moszkva megpróbálta “békés eszközökkel” rendezni a donbasszi vérontást, nevezetesen a minszki megállapodásokkal, amelyek a Donyecki és Luganszki Népköztársaságok számára különleges autonóm státust irányoztak elő Ukrajnán belül – mondta Putyin Pavel Zarubin újságírónak.

Az elhúzódó konfilktussal összefügésben Moszkva többször is hangsúlyozta, hogy továbbra is kész tárgyalások útján rendezni az ellenségeskedést, és Kijevet okolja a diplomáciai megoldás elmaradásáért. Ukrajna 2022 márciusában előzetes megállapodást írt alá, amely arra kötelezte Oroszországot, hogy vonja ki csapatait az ukrán főváros környékéről. Kijev azonban szinte azonnal megszegte a megállapodást, miután Boris Johnson akkori brit miniszterelnök állítólag azt tanácsolta az ukránoknak, hogy “csak folytassák a harcot”.

Amennyiben Oroszország és Ukrajna valaha is visszatér a tárgyalóasztalhoz, az esetleges tárgyalások nem lesznek ugyanolyanok, mivel Kijevnek el kell fogadnia az “új valóságot” – mondta a múlt héten Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, nyilvánvalóan arra utalva, hogy négy korábbi ukrán régió – Zaporozsje és Herszon, valamint a DNR és az LNR – a 2022 végén tartott népszavazásokat követően Oroszországhoz csatlakozott.

Írta a Magyar Hírlap