Csádban élelmezésügyi vészhelyzetet hirdetett ki az ideiglenes elnök

MH/MTI
2024. február 16. péntek. 23:01

Mahamat Idriss Déby Itno – aki ideiglenesen tölti be az elnöki tisztséget az év végén esedékes választásokig – a csütörtökön aláírt rendeletben nem részletezte sem az éhínség miatt fenyegetett emberek számát, sem a megoldás érdekében tervezett intézkedéseket.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) már tavaly novemberben arra figyelmeztetett, hogy ha nem sikerül előteremtenie a szükséges anyagi erőforrásokat, akkor kénytelen lesz leállítani a közép-afrikai országba menekült, mintegy 1,4 millió ember élelemmel való ellátását. Hozzátették, hogy az ellátás fenntartása a következő fél évben 185 millió dollár (66,58 milliárd forint) plusz forrást igényelne.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint a szudáni polgárháború tavaly áprilisi kitörése óta csaknem 547 ezer ember menekült Csádba, ahol már korábban is olyan menekültek százezrei kerestek menedéket, akik a Közép-Afrikai Köztársaság, Niger, Nigéria, Líbia, vagy Kamerun polgárháborús konfliktusai elől menekültek el.

Az ENSZ adatai szerint a világ második legszegényebb országának számító Csádban jelenleg egymillió 100 ezer külföldi háborús menekült és 470 ezer olyan belső menekült él, aki az országot kormányzó katonai junta és a vele szemben álló fegyveres csoportok összecsapásai miatt hagyta el otthonát.

Írta a Magyar Hírlap