’56-ban a magyarok ellen vetették be az Ukrajnában kilőtt egyik orosz tankot?

’56-ban ellenünk vetették be, 2023-ban az ukránok lőtték ki a szovjet tankot? Ezt a kérdést járta körbe a Mandiner annak kapcsán, hogy kering a neten egy 320-as számmal felfestett T-55-ös tankról készült felvétel. A páncélost tavaly vesztették el az oroszok, a forradalom és szabadságharc idején rögzített képek némelyikén pedig egy ugyanilyen látható.

A világ katonai történeteire és érdekességeire fókuszáló Warthog Defense egy friss videót tett közzé, amelyben azt állítják, hogy egy 2023 nyarán Ukrajnában kilőtt orosz T–55-ös tank megegyezik egy már az 1956-os magyarországi forradalomban Budapesten is bevetett szovjet tankkal – írta a portál.

A Redditen a felvételben annak bizonyítékát látják, „hogy az Ukrajnában harcoló orosz hadsereg milyen gyenge lábakon áll felszereltség tekintetében, és… nem katonai szuperhatalom többé.”

A Mandiner szerint azonban a hír valószínűleg nem igaz. Az orosz hadsereg az ukrajnai invázióban összesen három T-55-öst vetett be, de azokat védelemre használták, azaz egyszerűen beásták a földbe. A videón látható páncélos lehet ezek egyike, ám aligha járt Budapesten. Eleve az ’56-ban készült képen látható tank T–54-es, az 55-ösöket pedig csak 1958-ban kezdték el gyártani. Azon kívül az ukrán háborúban bevetett szovjet harckocsikat a felújítás után átfestik, így az új toronyszámukat is az új egységüktől kapják.

Objektum doboz

Írta a Magyar Hírlap