Na, ilyenek valójában az olasz börtönök!

„Délután már csak egy börtönőr őrzött több sétálóudvart, aki egyéb más feladatokat is ellátott. De még ezen a nem elhanyagolható körülményen túl is nyilvánvalónak tűnik, hogy még a felszerelés és a technológiai rendszerek sem segítettek a kezelőknek” – számolt be Gennarino De Fazio, az Uilpa börtönrendőr szakszervezet főtitkára.

„A pontos dinamika tisztázására várva, úgy vélik, hogy sikerült elmenekülniük az újonnan érkezettek részlegéről, ahová beosztották őket. A börtönrendőrség és más rendőri erők azonnali házkutatásokat indítottak” – folytatódik a szakszervezet közleménye.

A szökés – számol be Federico Pilagatti, a Sappe, a börtönrendőrök autonóm szakszervezetének apuliai regionális titkára – „a határoló falról való lemászással történt, csomózott lepedőknek köszönhetően”. A sétálóövezet irányításával megbízott rendőrnek egyébként „két másik szolgálati helyet is el kellett látnia”. Miután rájöttek, hogy a börtönök teljes területére csak egy őr van, a két szökevény kihasználta a lehetőséget, és „az összekötő falon megkapaszkodva” kijutott az intézetből. Ezt az utat használták a két évvel ezelőtt akkor szökés alkalmával is.

Traniban hajtóvadászat indult a két szökevény felkutatására. Az il Giornale szerint ez a sokadik olyan történet, amely rávilágít az olasz börtönökben tapasztalható személyzeti hiányra. „Traniban 60 rendőr hiányzik, és a Sappe különböző felhívásai ellenére semmit sem tettek, annak ellenére, hogy kétszerannyi rab van, mint ahány hely van, körülbelül 400 a 220-hoz képest” – magyarázta a Sappe regionális titkára.

„Ezt már a két évvel ezelőtti szökés alkalmával is elmondtuk, hogy lépni kell” – zárta a szakszervezet.

Írta a Magyar Hírlap