Zuhanyzás vagy kádban fürdés?

Kaufmann Angéla
2024. február 18. vasárnap. 7:25

A fürdő előnyei és hátrányai

Higiénia és tisztaság

A tiszta kád kulcsfontosságú ahhoz, hogy a fürdés megtisztítsa testét. A kád állapota a legfontosabb a fürdő higiénikusságának szempontjából. Ha tiszta, akkor készen áll – de ha nem, akkor komoly kockázatok előtt áll. Fennáll a fertőzés veszélye, ha piszkos vízben ül. Sokan nem zuhanyoznak fürdés előtt, és nem jó ötlet egy piszkos vízzel teli kádban ülni.

A fürdők előnye, hogy az egész testet egyszerre áztatja. Az egész test elmerül az Ön által választott hőmérsékletű fürdővízben, amelyben feloldhatja a fürdősókat és az illóolajokat – ez utóbbi segíthet a relaxációban is. Ezenkívül mivel több ideje van és vízzel érintkezik a fürdőben, a bőr nagyobb valószínűséggel átázik és [tisztább] – bár azt javasoljuk, hogy utána öblítse le, különösen, ha az áztatás bizonyos illatanyagokat vagy erős fürdőszappant tartalmazott.

Vízhasználat

Hacsak nem zuhanyoz felháborítóan hosszú ideig, a fürdéshez több vízre lesz szüksége, mint a zuhanyozáshoz. Az, hogy a kád feltöltése mennyi vizet igényel, természetesen attól függ, hogy mekkora. De ha összehasonlítunk egy normál ötperces zuhanyozást egy normál méretű kád feltöltésével, akkor a zuhany nyeri a megtakarítást, és a fürdő veszít.

Bőr egészsége

A fürdők jótékony hatással lehetnek a bőrre, ha olyan összetevőket adnak hozzá, amelyek hidratálják, tisztítják vagy ellazítják az izmokat.

Idő és kényelem

Nem valószínű, hogy be akar szállni a fürdőkádba, mielőtt az teljesen megtelik. Emiatt a fürdés egyszerűen több időt vesz igénybe, mint a zuhany. A feltöltéshez szükséges időn felül a fürdőzés lényege az áztatás, ami szintén időt vesz igénybe. Emiatt a fürdés kiváló ötlet egy otthon töltött éjszakához, de sokkal kevésbé kényelmes módja a nap indításának, különösen akkor, ha reggel gyorsan ki kell mozdulnia otthonról.

A zuhanyzás előnyei és hátrányai

Higiénia és tisztaság

Hacsak a fürdőkád nincs frissen kidörzsölve, a zuhany a legjobb megoldás annak biztosítására, hogy a tisztálkodás valóban megtisztítsa. A zuhanyzók potenciálisan higiénikusabbak, és a nem tisztított fürdőkádak baktériumokat és gombákat tartalmazhatnak. A zuhany gyors, ami azt jelenti, hogy kevesebb ideje van a közvetlen közelében lévő baktériumoknak vagy gombáknak, hogy megtámadják és ott maradjanak. Kevésbé érintkezik a környezetével, így még ha van is valami szörnyűség, például penész a zuhanyfüggönyön, kicsi az esélye, hogy fizikailag érintkezésbe kerül vele.

Bőr egészsége

A zuhanyozás jobb választás az Ön bőrének. Mivel a víz szárító eleme ellen úgy kell fellépnie, hogy termékeket ad a fürdőkádnyi vízhez, így a zuhany a nyerő – a munka elvégzéséhez nincs szükség másra, csak egy tusfürdőre.

Végső gondolatok

A választás Önön múlik, de összességében úgy szavazzuk, hogy a zuhany jobb, mint a fürdő. Ideális választás a vízhasználat, a tisztaság és a kényelem szempontjából. A fürdőzés jobb választás tevékenységként, ha szeretne egy kicsit kikapcsolódni, de érdemes megbizonyosodni arról, hogy a kád csillogóan tiszta, mielőtt beleugrunk. Ha a fürdőzés mellett dönt, először zuhanyozzon le, majd öblítse le és utána hidratáljon jól.

Függetlenül attól, hogy melyiket választja, ügyeljen a vízfelhasználására: mind a zuhanyzók, mind a fürdők sok gallon vizet igényelnek a tisztántartáshoz.

Írta a Magyar Hírlap