5 ok, ami az állandó éhség hátterében állhat

1. Kevés alvás

Ha nem alszunk eleget, az az étvágyunkra is hatással van. A kialvatlanság megborítja az éhségérzet szabályozásért felelős hormonok működését, és túlsúlyba kerülnek azok, amelyek evésre sarkallnak. Így érthető az is, hogy a nem kielégítő mennyiségű, azaz napi 5-6 óra alvás hogyan vezet súlygyarapodáshoz.

2. Kevés folyadék

Meglepő lehet, de ha állandó éhség gyötör, igyunk meg egy pohár vizet vagy bármilyen folyadékot, és várjunk pár percet. Elképzelhető, hogy azonnal elmúlik a farkaséhség.

3. Éjszakai nassolás

Ha túl sok szénhidrátot eszünk egyszerre, az nagyon hamar cukorrá alakul, és felszívódik a szervezetben. Ez a cukormennyiség felpörgeti az inzulintermelést, és megemeli a vércukorszintünket. A cukor a vérből villámgyorsan eltűnik, ez pedig azonnal elindítja az éhségérzetért felelős hormonok termelését. Ha például lefekvés előtt pizzát vagy süteményt ettünk, akkor az éhség akkorára nőhet, hogy a korgó gyomrunk akár az éjszaka közepén is felverhet bennünket.

4. Ciklus

A megnövekedett szénhidrát-igény a PMS része is lehet. Ilyenkor megváltozik a hormonháztartás: az inzulinérzékenység fokozódik, ami alacsony vércukorszintet eredményez. A szerotonin-szint viszont csökken, ami arra sarkall bennünket, hogy sok szénhidrátot vegyünk magunkhoz. Ennek elkerülése érdekében inkább együnk sok, fehérjében gazdag ételt, halat, tojást, húst, magvakat és dióféléket, így minimalizálhatjuk a szénhidrát és a cukor iránti vágyunkat. A koffein és az alkohol szintén komoly hatással van a hormonegyensúlyra, úgyhogy ajánlott ezekből a lehető legkevesebbet fogyasztani.

Írta a Magyar Hírlap