Csontleves kávé helyett?

Egyesek azt is állítják, hogy a csontlevestől tisztább lesz a bőrük, és jobb az emésztésük.

„A csontleves biztonságosnak tekinthető a legtöbb ember számára, és mértékkel fogyasztva egészséges kiegészítője lehet az étrendnek” – hangsúlyozta Kristin Draayer dietetikus, táplálkozási tanácsadó és személyi edző.

A csontleves előnye például az ízületi fájdalmak enyhítése, a bélrendszer egészségének erősítése, sőt, a ráncok csökkentése vagy megelőzése.

Draayer szerint azonban ezeket nem támasztják alá tudományos bizonyítékok. A legtöbb erről szóló kutatást ugyanis állatokon végezték. Az viszont biztos, hogy a csontleves jó fehérjeforrás. „Bár nem teljes értékű fehérje, vagyis hiányzik belőle néhány aminosav, mégis hozzájárulhat a napi fehérjebevitelhez” – tette hozzá Draayer.

Egy csésze marhahúsból készült csontleves például 9 gramm fehérjét tartalmaz. Az elegendő fehérje bevitele az étrendbe többek között az izomnövekedéssel, a testsúly megtartásával és a sebek gyorsabb gyógyulásával van összefüggésben.

Kávé vagy csontleves?

Azon kívül, hogy mindkettőt lehet inni bögréből, nem sok közös van a csontlevesben és a kávéban. Egy csésze kávé csészénként körülbelül 2 kalóriát tartalmaz; ugyanennyi csontleves körülbelül 40 kalóriát. Attól függően tehát, hogy mennyit iszunk belőle, a csontleves növelheti a kalóriabevitelt a reggeli rutinunkban. Ha viszont rendszeresen tejszínt, cukrot vagy szirupot keverünk a reggeli kávénkba, a csontleves valóban csökkentheti a bevitt kalóriák, cukrok és zsírok mennyiségét.

Draayer szerint azonban nem ajánlott túlzásba vinni a csontleves fogyasztását, például a nátrium tartalma miatt. Különösen a magas vérnyomás, szívbetegség vagy vesebetegség kockázatával küzdő emberek számára lehet problémás.

A közösségi médián belüli felhajtás oka azonban a fehérje. Egy csésze csontleves 9 gramm fehérjét tartalmaz, míg a kávé egy grammot sem. És bár a csontleves nem tartalmaz koffeint, mégis egyenletesebb energiaáramlást biztosíthat a reggel folyamán.

„A csontleves magas fehérjetartalma segíthet abban, hogy hosszabb ideig jóllakottnak és teltnek érezzük magunkat. Így csökkenti az édes ételek iránti sóvárgást, amely az alacsony fehérjetartalmú reggelikhez társul” – mondta el Wan Na Chun dietetikus.

Írta a Magyar Hírlap