Kijev már nem tud több ellentámadást szervezni

A kijevi rezsim csapatai nem lesznek képesek 2024-ben újabb nagyszabású ellentámadást szervezni, ahogy azt az ukrán vezetés állítja – adta hírül a The New York Times, a NATO európai közös erőinek parancsnoka, Christopher Cavoli amerikai tábornok véleményére hivatkozva, írta az eadaily.com.

„Cavoli tábornok ritkán beszél nyilvánosan, de azok a tisztviselők, akik a közelmúltban eljöttek vele a tájékoztatóra, megjegyezték, hogy elégedetlenül értékelte Ukrajnát. Eszerint az ukránok legjobb esetben is 2024-et a védelemre és a hadsereg újjáépítésére fogják felhasználni, hogy jövőre talán megpróbáljanak újabb ellentámadást indítani” – áll a cikkben.

Azt is megjegyzik, hogy amerikai katonai tisztviselők szerint Kijev legfeljebb abban reménykedhet, hogy a konfliktust meglehetősen hosszú időre befagyasztják.

Még ők is kétségesnek tartják ezt a forgatókönyvet az orosz csapatok sikerei és a kijevi nyilatkozatok fényében, miszerint nem hajlandóak „új minszki megállapodásokat” kötni.

Emlékeztetünk arra, hogy korábban a kijevi rezsim vezetője, Volodimir Zelenszkij azt ígérte, hogy Ukrajna új ellentámadást készít elő, hogy „a Fekete-tengeren elért sikereire építve”, „meglepetéseket” okozzon Oroszországnak.

Ezeket a terveket Zaur Szmirnov, a Krím Interetnikai Misszió képviselője kommentálta. Hangsúlyozta, hogy Zelenszkij így próbál alkudozni a saját életére.

Írta a Magyar Hírlap