Elborzadtak a Nyugat ukrajnai tervétől

„Most arról tárgyalnak, hogy csapatokat küldjenek oda a NATO-tagországokból. Putyin figyelmeztetett, hogy ha ez megtörténik, akkor kemény válaszlépés lesz orosz részről” – mondta.

Kurten hangsúlyozta, hogy a Nyugatnak mindenáron el kell kerülnie az Oroszországgal való kapcsolatok elmérgesedését. Ehelyett azonban Kijev szövetségesei csak rontják a helyzetet azzal, hogy különböző típusú fegyvereket küldenek, és most egy nyugati kontingens ukrajnai jelenlétéről tárgyalnak.

„Egyenesen egy világháborúba taszítanak minket. Ez veszélyes eszkaláció” – összegezte a politikus.

Hétfőn Párizsban tartották az Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezésére összehívott konferenciát Ukrajna támogatásáról. A konferenciára mintegy tíz európai ország, köztük Németország, Nagy-Britannia, Lengyelország, Dánia és Hollandia vezetőit hívták meg. A francia államfő a tanácskozást követően elmondta, hogy annak résztvevői megvitatták a katonák Ukrajnába küldésének lehetőségét, de nem jutottak konszenzusra.

Nyugati kontingensek Ukrajnába küldése közvetlen katonai összecsapáshoz vezetne Oroszország és a NATO között – kommentálta Macron szavait Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Peszkov fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalnak arról, hogy „valamilyen kontingenseket küldjenek Ukrajnába a NATO-országok”. A francia elnök beszédében minden más részlet így vagy úgy, de már elhangzott – tette hozzá.

Moszkva ugyanakkor azt is megemlítette, hogy Európában nincs konszenzus a katonai állomány küldésének kérdésében – folytatta Peszkov. Megjegyezte, hogy a párizsi találkozón részt vevő számos ország fenntartja „egy ilyen akció potenciális veszélyeinek és a forró konfliktusba való közvetlen belekeveredés potenciális veszélyének meglehetősen józan értékelését”.

Írta a Magyar Hírlap