Három kontinensen rendezik meg májusban az Orgonák éjszakáját

Orgonák éjszakája lesz a hívószó Franciaországtól Kínán át az Egyesült Államokig három kontinens csaknem harminc országában pünkösd szombatján, május 18-án, amikor a fél világ felfigyelhet erre a különleges hangszerre. A hazánkban már évek óta népszerű zenei programot idén nemzetközi szintre emeli a rendező Filharmónia Magyarország.

Itthon is programok sokasága várja majd a közönséget országszerte: a kiemelkedő hazai orgonaművészek közül mindenki játszik aznap valahol. Pálúr János, Szabó Balázs, Kovács Róbert és kollégáik mellett külföldi világsztárok is érkeznek, úgymint Cameron Carpenter vagy Francesco Finotti. A Filharmonia.hu oldalon nemcsak különleges helyszínek, izgalmas produkciók kavalkádját találhatják meg világszerte aznap, de közreműködőként találkozhatnak olyan sztárokkal is, mint Miklósa Erika, Csuja Imre, Rost Andrea vagy Palya Bea.

Nincs még egy ilyen hangszer, amely méretében, formájában, lehetőségeiben ennyire különböző és különleges. Az intimebb hangzás megszólaltatásától egy zenekar helyettesítéséig sok mindenre képes. Bonyolultsága, az orgonistától elvárt, kézzel-lábbal játszás komplexitása sokakat lenyűgöz.

Nem véletlen, hogy templomokban a liturgiákon is Isten dicsőségének hirdetésére szánták, de egy valamire való koncertterem sem nélkülözheti az instrumentumot. Az Orgonák éjszakája programsorozat célja, hogy bemutassa a hangszer sokoldalúságát. 2019 óta minden évben orgonaszó hallható nemcsak a szokásos helyszíneken, de köztereken, piacokon, fürdőkben, játszótereken, szeretetotthonokban, a Balaton közepén, a metróaluljáróban, de még a zenélő szökőkutak is orgonamuzsikát árasztanak ezen a különleges napon – fogalmaz a Filharmónia Magyarország lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A Liszt Intézetek és külhoni nagykövetségeink együttműködésével idén nemzetközivé válik az Orgonák éjszakája, az érdeklődés kimondottan nagy. Többnyire klasszikus helyszíneken, templomokban, koncerttermekben lesznek a programok, de a dzsesszorgona is szerephez jut majd.

A Zeneakadémián Hannfried Lucke, a Salzburgi Mozarteum professzora és Cameron Carpenter, az orgona Paganinijeként emlegetett orgonavirtuóz szólaltatja meg a hangszert, akit a The New Yorker egyenesen a „klasszikuszenei tabuk ledöntőjeként emleget”. A Mátyás-templomban a regisztráció mestereként emlegetett Francesco Finotti játszik majd.

A hazai zenerajongókat vidéken is különleges programok sora várja.

Egyenesen Oxfordból érkezett az az orgona, amelyet az Orgonák éjszakáján szentelnek meg Debrecenben, az építési munkálatai még jelenleg is tartanak, ekkor szólalhat meg majd teljes pompájában ez az instrumentum.

Kecskemétre háromhelyszínes triplakoncert érkezik bejárva a Városháza udvara–Barátok Temploma–Nagytemplom útvonalat. A szervező Filharmónia Magyarország úgy alakította ki a programot, hogy a résztvevők végig tudják sétálni mindhárom helyszínt egy-egy újabb különleges koncerttel gazdagodva.

Írta a Magyar Hírlap